CPH PIX 2016: Så er filmfestivalen skudt godt i gang – kom afsted

CPH PIX 2016: Så er dette års festival skudt godt i gang. Og ja, det er skønt at være tilbage i biografens mørke under CPH PIX. Det betyder ikke alene nogle af de bedste film fra hele verden, men også mødet med andre filmfans.

Jeg er selv startet med henholdsvis en ’koldkrigs-thriller-drama-mockumentary’, som OPERATION AVALANCHE passende beskrives i programmet videre til den sydkoreanske og overnaturlige horror-thriller THE WALING samt den søde og charmerende svenske THE GIANT og den blodige NINA FOREVER.

Under rumkapløbet mellem USA og Rusland får en gruppe CIA-agenter i OPERATION AVALANCHE den lyse idé at infiltrere NASA anno 1967, hvor de skal afsløre en russisk muldvarp. Det gør de under dække af at være et dokumentarhold. Herved følger vi som publikum i bedste mockumentary-stil den både intense og spændende hemmelige mission.

operation-avalanche-cph-pix-2016

Konspirationsteorier bliver vagt veloplagt og sjovt til live med håndholdt kamera og gåpåmod. Gruppen ender nemlig med at skulle fake månelandingen ved hjælp af blandt andet Stanley Kubricks filmteknik. Det er ikke mindst morsomt at se, hvorledes de naivt og med drenget charme forsøger at fabrikere månelandingen, mens de filtres ind i en jagt med agenter og skjulte dagsordner. Herligt.

Min første dag på CPH PIX fortsatte med film nummer to ligeledes i Empire på Nørrebro, hvor turen nu gik til Sydkorea med den på smukke og yderst creepy THE WAILING. Her snoede brutale mordgåder sig overraskende og grumt om sin overnaturlige historie med en række mystiske mord i en landsby, hvor en ubehjælpsom betjent hurtigt kommer på dybt vand.

the-wailing-cph-pix-2016

Instruktøren Na Hong-jin har blandt andet også stået bag nervepirrende mordspænding med The Chaser. Her er han absolut også i hopla på skræmmende og plotdrilsk vis, hvor filmen hele tiden kastede mig i nye overraskende retninger frem mod den potente og herligt klamme finale. Helt forrygende.

Der var desværre ingen film til mig om fredagen, men jeg vendte tilbage om lørdagen, hvor første film bød på melankolsk hygge med eftermiddagsvisningen af svenske Johannes Nyholms THE GIANT. En tragisk og rørende samt morsom og bizar fortælling om en deform mand, hans kærlighed til petanque og et savn til hans fraværende mor.

the-giant-cph-pix-2016

Nå ja, for ikke at glemme en enorm kæmpe, der trasker stoisk rundt i filmens udkant. Ja, THE GIANT var en ganske særlig og hermed anbefalet filmoplevelse, hvor filmens instruktør også dukkede op sammen med en del af filmens hold. Altid en fornøjelse, når man har mulighed for at høre lidt fra folkene bag filmene.

Dagen sluttede med uhygge og sort humor i NINA FOREVER, hvor kærlighed og sex samt død og savn vikles sammen på grotesk og melankolsk vis. Rob har mistet sin kæreste i et biluheld, men da han falder for Holly synes det at lysne. Men da de ligger nøgne i sengen dukker ekskæresten blodigt frem fra lagener – lyslevende. Hun har ikke sådan tænkt sig at give slip på Rob.

nina-forever-cph-pix-2016

Ja, et både bizart og nærmest rørende trekantsdrama, der fint balancerer temaer som sorg og sex, men også bliver lidt for repeterende i sin fortælling. Men trods alt en herligt sær film. Så ja, se nu at komme afsted til CPH PIX, der venter masser af gode oplevelser i mørket.

– Se eventuelt også mine 10 filmanbefalinger på CPH PIX lige her.
– Besøg også gerne Filmskribenten på Facebook lige her.