THE WOMAN: Lænket kvinde er grotesk familieunderholdning

Hvad andet kan man gøre, hvis man støder på en vildtlevende kvinde i skoven, end at indfange og lænke hende i sin kælder? Nej vel – og det er lige præcis, hvad den tilsyneladende flinke familiefar Chris Cleek gør i den groteske The Woman. En både original og sorthumoristisk shocker, hvor forholdet mellem mand og kvinde bliver undersøgt på blodig og sadistisk vis.

woman01

Der er noget helt galt i familien Cleek, for bag den ellers renskurede facade slår idyllen revner. I den grad. De bor på en afsidesliggende landejendom i et naturskønt område – fordelagtigt fri for nysgerrige naboers blikke. Faren er en vellidt advokat, men også et sadistisk og manipulerende monster, der har nemt ved at stikke sin underkuede hustru en på skrinet. Deres to døtre og sønnike skal også bare makke ret.

Så da Chris stolt fremviser sin kvindelige fange, bliver den lille familie mere eller mindre uvildige hjælpere i farens plan om at opdrage den uciviliserede kvinde. Med den aparte familieforøgelse følger yderlige splid i familien, men urkvinden afføder også en fascination – ikke mindst hos teenage-sønnen og farmand. Her er pludselig mulighed for at få afløb for undertrykte følelser samt et uforløst had til kvinder.

woman03

Filmens præmis er ganske vist bizar, men er også et fremragende setup for en omgang både tankevækkende horror og ren sadistisk fryd. Exploitation med det underbevidste udyr i fuldt vigør. Ja, kvinden er muligvis i lænker, men det er lige så meget manden, der udstilles. Menneskets mest mørke sider og hemmeligholdte lyster.

The Woman ville dog ikke være nær så vellykket, hvis ikke det havde været for Pollyanna McIntosh, der med et dyrs vildskab i øjnene både er dybt skræmmende og fysisk æggende som den tilfangetagede kvinde. Jep, man går lige lugt i fælden sammen med familiefaren Chris. Han er desuden yderst velspillet af en iskold Sean Bridgers, der dog også får kilet en smule underspillet humor ind i de barske løjer.

woman02

Urinstinkterne lever i bedste velgående i denne groteske horrorfilm. Så selvom der rammes en smule dødvande undervejs – og det rockede soundtrack ikke altid glider lige nemt ned – er det aldrig mere end at man fortsat fastholdes i filmens syge univers. Herligt. Desuden venter der en helt igennem forrygende finale, der på en gang er dybt foruroligende, men også både poetisk og smuk på sin egen mørke måde.

Bonus-anbefaling: jeg kan i samme boldgade varmt anbefale den både ulækre og fascinerende Dead Girl (2008). Den har en lignende præmis og nogle af de samme tematikker i spil.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Billedet står flot på Blu-ray-udgivelsen. Nuancerne er fint gengivet og de mørke scener har udmærket dybde. Lydsporet gør sig ligeledes godt, hvor dialog og soundtrack er fint balanceret. Desværre er udgivelsen, modsat bl.a. den engelske og amerikanske blottet for ekstramateriale. Øv. Det kunne ellers have været interessant at have hørt om tankerne bag filmens og dens udfordrende indhold.

– Bliv ven med Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Blu-ray-anmeldelse | The Woman”]
Filmen får 5/6:
5_6 - stars
w-cover
Originaltitel:
The Woman, USA, 2011
Instruktion: Lucky McKee
Medvirkende: Pollyanna McIntosh, Angela Bettis, Sean Bridgers, Lauren Ashley Carter, Zach Rand, Shyla Molhusen m.fl.
Spilletid: 100 min.
Udgiver: Pan Vision[/tab][/tabgroup]