Drilsk gadekunstner leger tagfat med sit publikum

De fleste kender gadekunstneren Banksy – eller i hvert fald hans værker, der pryder gader og stræder verden over. For selvom han er et både velkendt og populært navn, er hans identitet fortsat et mysterie. Det ændrer kunstnerens drilske dokumentar Exit Through the Gift Shop ikke på, tværtimod.

For egentlig er det slet ikke Banksy, der er i centrum her. Det er derimod den excentriske og energiske franskmand Thierry Guetta. Han har i flere år filmet gadekunstnere verden over, men aldrig mødt den lyssky Banksy. En dag krydses deres veje dog og Thierry bliver nu som en flue på væggen hos den verdenskendte Banksy. Et sandt lykketræf – eller hvad…?

For godt nok ligner og præsenteres Exit Through the Gift Shop som en dokumentar – som sandheden om et tilfældig møde mellem en skør franskmand og Banksy. Men at her langt fra er tale om et entydigt sandhedsdokument er åbenlyst. Det gør dog hverken filmen mindre interessant eller relevant, men bærer en pointe i sig selv. For portrættet af Thierry ender som en både satirisk og morsom kommentar til alt det, der er galt med kunstscenen i dag.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Hele filmen synes nemlig som ét stort setup, sat i scene af Banksy, der under dække af Thierry både driller og udstiller samtidskunsten og dens faldgruber. Dens overfladiskhed og grådighed samt mangel på originalitet. Flokmentaliteten blandt kunstsamlere, der blindt indkøber værker alene på grund af hype. En både flabet, underholdende og raffineret satire over kunst og kunstscenen.

Men hvor meget der er sandhed og hvor meget der er fiktion, står aldrig klart – og om Thierry overhovedet er en ’rigtig person’, forbliver også i mørket. Banksy leger tagfat med sit publikums opfattelse af virkeligheden og det er virkelig sjovt at blive taget ved næsen. For virkelighed eller ej, så er det tankevækkende at se hvordan Banksy sætter kunstscenens råddenskab i gabestok – også selvom han ikke nødvendigvis fortæller noget, man ikke allerede ved.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der medfølger desværre ikke skyggen af ekstramateriale, men filmen gengives fint på Blu-ray-udgivelsen, hvor billederne selv sagt matcher sine til tider skramlede hjemmeoptagelser. Farverne balanceres dog fint og lydsiden går klart igennem, dog også uden at imponere. Men pyt nu med det, for filmen er fremragende og alle med bare en smule interesse i street art bør straks få fingre i skiven.

Originaltitel: Exit Through the Gift Shop, USA/England, 2010
Instruktion:
Banksy
Medvirkende:
Banksy, Shepard Fairey, Thierry Guetta, Deborah Guetta, Zeus m.fl.
Spilletid:
1 time 26 min.
Udgiver:
Atlantic Film