Tøser tæsker skurke i laber slowmotion

Ja, det kunne meget vel være undertitlen på Zack Snyders visuelt duperende og computergenerede actioneventyr Sucker Punch. For det er stort set hvad filmen består af – en flok tøser, der deler øretæver ud i stort opsatte slåskampe. Filmen fik selv en del tæv, da den ramte biografen – men at udråbe dette farverige monstrum til en ligegyldig stinker yder ikke Snyders visuelle ridt retfærdighed.

Historien er ganske vist noget rod og karaktererne ikke specielt interessante – alligevel er det svært at tage øjnene fra filmens konstant spraglede univers. Her følger man den trutmundede Baby Doll, der mod sin vilje lukkes inde på et sindssygehospital. For at holde rædslerne ud flygter hun og andre indsatte piger ind i en fantasiverden, hvor de bl.a. bekæmper kæmpesamuraier og nazi-monstre. Wait… what?

Jep, Sucker Punch er en underlig film og plotafviklingen mekanisk som et generisk computerspil – opdelt i kapitler med forskellige fantasi-universer og hertil hørende skurke, som tøserne nedkæmper. Men selvom de hårdtslående piger ikke er specielt vedkommende, så lykkedes det dette skrummel af en computerskabt kitsch-maskine at underholde og fascinere.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Sucker Punch mangler altså hverken saftig og veliscenesat action. Her tryller Snyder langt mere fantasifuldt og medrivende med sine computerskabte muskler end en gut som fx Michael Bay. Men bag det flotte spektakel lurer historiens hule konstruktion også med at sende løjerne til tælling. Men det sker ikke – og jeg kedede mig fx bravt under James Camerons 3D-opvisende Avatar.

Men filmens dystre univers og sørgmodige undertone holdt mig fanget. Der var noget dragende over, at der bag udskejelserne lå en depressiv fortælling om en piges virkelighedsflugt. Desuden tilførte fantasiernes uanede muligheder for visuel udfoldelse også en lethed til den kluntede handling. Så pyt med plothuller og et kantet narrativ.

Ja, Sucker Punch er svær at blive klog på. Men uanset om man hopper på denne farverige sukkerknald eller ej, kan man ikke ignorere, at den byder på flere scener af rendyrket filmfryd i billede, lyd og bevægelse. En kuriøs film og hvad nogle måske vil kalde ’dårlig smag’. Men jeg blev fanget af den og dens insisteren på at bevare sin deprimerende tone.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen ser intet mindre en blændende godt ud på Blu-ray. Farverne er veldefinerede, detaljegraden imponerende og kontraster levende. Lydsporet banker ligeledes medrivende afsted med solid pondus og flyvende panoreringer.

Desværre medfølger der ikke meget ekstramateriale og altså heller ikke den godt 20 minutter forlængede udgave af filmen, som bl.a. er udkommet i USA. Man finder blot en digital kopi, fire animerede kortfilm, som er lavet med udgangspunkt i filmens forskellige universer (11 min.) samt en overfladisk feature om filmens soundtrack (3 min.). Tamt.


Originaltitel:
Sucker Punch, USA/Canada, 2011
Instruktion:
Zack Snyder
Medvirkende:
Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Jon Hamm m.fl.
Spilletid:
109 min.
Udgiver:
Warner Home Entertainment