Genmodificeret agentaction i konspirationernes vold

Den står på flot udfoldet og paranoiasitrende agentaction, når videreudbygning af ’Bourne’-universet indtager lærredet med The Bourne Legacy. En ny æra i den populære franchise kan begynde – og dette dybe dyk ned i konspirationerne med hemmelige og genmodificerede agenter er en både smidig og visuelt indtagende sag.

Filmen åbner med smukke panoramaskud af et sneklædt Alaska, hvor agenten Aaron Cross er på øvelse. Men kulden og de glubske ulve i ødemarken bliver snart det mindste af hans problemer. For da det hemmelige program, som han er en del af står for at blive afsløret, sætter folkene bag en brutal mørklægning i gang – hvilket bl.a. inkluderer elemineringen af alle tilknyttede agenter.

Jeremy Renner løfter arven efter Matt Damon, der var agenten Jason Bourne i de tre første film. Hans karakter spørger fortsat i kulissen og et kendskab til de tidligere film er en fordel, men ikke nødvendigvis en forudsætning for at kunne nyde denne ganske fængslende agentjagt, hvor der veksles fermt mellem højspændte adrenalinsus, underspillet suspense og menneskeligt drama.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Jeremy Renner bærer rollen som den nærmest overmenneskelige agent med en indtagende menneskelighed, der på trods af sin medikamentforstærkede krop synes rodfæstet i virkeligheden – han booster sin fysik og intelligens med blå og grønne piller (!). Rachel Weisz er stærk i rollen som forskeren, der fanges i krydsilden og må holde sig tæt til Aaron Cross for at overleve strabadserne, der tager dem jorden rundt.

Tony Gilroy, der har skrevet de tre første film samt dette nye kapitel har sat sig i instruktørstolen. Han leverer både vellykket og nervepirrende action, men er bestemt heller ikke bange for at tage sig god tid. Både til at rulle det komplekse plot ud, men også til at dvæle ved og insistere på stilheden samt billedernes egen styrke – hvilket ikke mindst er tilfældet i den flotte første del i den menneskefjendske ødemark.

Hjulene holdes desværre ikke hele vejen lige medrivende i gang og jagten mister en smule momentum undervejs, men det opvejes bl.a. af et indtagende univers og ikke mindst en række solide biroller. Her finder man bl.a. en sammenbidt Edward Norton, der leder an i klapjagten samt en herlig olm Stacy Keach.

Men selvom The Bourne Legacy har en smule problemer med at holde adrenalinen kørende, så er her bestemt tale om et pirrende første skridt i en forhåbentlig ny række ’Bourne’-film. Man kan så håbe på, at de eksistentielle kvæk, der her titter frem, vil få en smule mere dramatisk tyngde. For ellers presserende spørgsmål om ”forsøgsdyret” Aaron Cross’ identitet og frie vilje kommer ikke helt til sin ret.

Originaltitel: The Bourne Legacy, USA, 2012
Premiere: 16. august 2012
Instruktion:
Tony Gilroy
Medvirkende: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton m.fl.
Spilletid: 135 min.
Distributør: Universal International Pictures