Medrivende magtkampe og ulykkelig kærlighed

Hvem havde troet, at historien om tilblivelsen af Facebook kunne være så hamrende spændende og dramatisk medrivende som tilfældet er med The Social Network? Jeg havde i hvert fald ikke de store forventninger til filmen, da jeg i sin tid hørte om den – heller ikke selvom det var med selveste David Fincher i instruktørstolen. Men filmen er en af sidste års absolut bedste – og et gensyn svækker bestemt ikke den på alle måder fængslende fortælling.

Handlingen udspiller sig i den turbulente og intense tid omkring skabelsen af Facebook. Den asociale ener Mark Zuckerberg, der ellers står som ene ophavsmand til opfindelsen havner i rettighedskampe om det skelsættende sociale netværk. For der er flere, som vil lægge beslag på idéen og ikke mindst de milliarder, der potentielt følger med. Jep, der er lagt i ovnen til et drama med magtkampe, forræderi og grådighed. Det er både gribende, rørende og ikke mindst underholdende.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

The Social Network fungerer ganske enkelt på alle niveauer. Aaron Sorkins intelligente og bundsolide manuskript kommer virkelig til live med Finchers formidable instruktion. Det er stramt og veleksekveret historiefortælling, som aldrig stivner, men forbliver levende hele vejen. Det kan man bl.a. også takke det velspillende cast for, her med trekløveret Jesse Eisenberg, Andrew Garfield og Justin Timberlake i front samt Armie Hammer i en herlig arrogant dobbeltrolle som tvillingeparret Winklevoss.

The Social Network handler altså i bund og grund slet ikke om Facebook, men om ensomhed, ulykkelig kærlighed og jagten på magt i en verden, hvor de fleste vil gøre hvad de kan for at score kassen. Et i den grad dundrende flot comeback efter Finchers fadæse med Benjamin Button. Det bliver spændende at se hvor mange Oscar-statuetter den hiver hjem. Uanset hvad hører filmen bestemt til blandt de bedste fra sidste år – se hele min top 10 for 2010 HER.


Ekstramateriale:
Jeg har haft den lækre 2-disc Blu-ray-udgivelse gennem afspilleren. Billedet står upåklageligt og indtagende hele vejen, mens lydsporet smyger sig elegant om de smukke og dystre billeder. En sand fornøjelse. Desuden indeholder udgivelsen godt tre timers både interessant og velproduceret ekstramateriale.

På første skive finder man filmen samt 2 kommentarspor, et med David Fincher alene og et med manusforfatter og skuespillerne. Begge er værd at lytte til. Fincher er grundig og intelligent at lytte til, mens det andet er mere løssluppent, men også med mange sjove og fine historier fra produktionen. På disc to finder man en række features, der går i kødet på filmens forskellige aspekter. Frontløberen er her en virkelig god og oplysende dokumentar (93 min.), hvor man bl.a. kommer med til gennemlæsninger af manuskriptet, videre til optagelserne og casting.

Herudover finder man seks kortere feautures, som bl.a. ser nærmere på filmens billedside, det forrygende score af Trent Reznor og klippearbejdet. Denne 2-disc-udgivelse er rent guf. En fascinerende film, som matches af ligeledes interessant ekstramateriale.


Originaltitel:
The Social Network, USA, 2010
Instruktion: David Fincher
Medvirkende: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Brenda Song, Armie Hammer, Max Minghella, Rashida Jones, Rooney Mara m.fl.
Spilletid: 120 min.
Udgiver: Sony Home Entertainment