’Scream 4’ er selvbevidst slasher-opkog

Efter 11 års stilhed vender den maskerede morder Ghostface samt det overlevende trekløver tilbage i Scream 4 – og traditionen tro bliver der både skreget, myrdet løs og ivrigt liret filmreferencer af. Desværre bliver det aldrig for alvor nervepirrende og de medvirkende forbliver kedelige. Men som satirisk og letbenet slasher-underholdning med indbygget gensynsglæde har dette fjerde kapitel trods alt en smule at byde på.

Den hårdtprøvede Sydney Prescott, en kampklar Neve Campell med gråd i stemmen vender tilbage til byen, hvor det hele startede for at promovere sin nye bog. Og ja, straks begynder myrderierne igen. David Arquette er tilbage som den elskværdige, men ineffektive sherif Dewey, mens den hidsige journalist Gale Weathers igen spilles af Courteney Cox – nu med et ‘immobilt-fuck-up’ af en overlæbe(!).

Herudover smides en flok nye hoveder ind i spillet og så kan gætterierne om morderens identitet ellers begynde… igen. Desværre lykkedes det ikke Scream 4 at reboote serien med den saft, kraft og humor, man kunne have ønsket sig. Der er for få intense katten-efter-musen-scener og castet er svagt – selv de gamle kendinge. Faktisk synes hverken morderen eller de medvirkende for alvor at træde i karakter.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN
–>

Og selvom ’Scream’-serien foreskriver filmreferencer og selvbevidsthed, så synes det her at tage overhånd. Scream 4 finder af samme grund aldrig rigtigt eget fodfæste og føles mere som et opkog af genbrugte idéer end en selvstændig film. Det havde uden tvivl pyntet på nedslagtningerne, hvis man havde skåret ned på disse konstante referencer og turdet vaske tavlen en smule mere ren.

Men ret skal være ret, Ghostface er stadig en cool killer med sin ikoniske maske og blanke kniv. Desværre bliver den adrætte morder i denne omgang bare aldrig rigtigt skræmmende. Desuden rammes den ellers for serien vellykkede balancegang mellem gys og humor heller ikke rent i denne omgang. Her er det satiren, der hersker og man efterlades desværre ret kold overfor hvem der sprættes op.

Wes Craven er altså ikke på sammen niveau, som med sit selvbevidste slasher-comeback Scream fra 1996. Craven forsøger ellers at være up-to-date med en generation af unge, der åbenbart har en ustyrlig trang til hele tiden at blive set og hørt, hvorfor både twitter, webcam og facebook kommer i sving. Men samme underholdende leg med gyser-konventionerne er bare ikke helt så vellykket, selvom genren igen flittigt diskuteres, dissekeres og forsøges gentænkt – sidstnævnte lykkedes ikke.

Nej, Scream 4 er ikke det store sus. Det bliver dog til et par dynamiske scener med Ghostface lige i hælene samt lidt ækle indvolde og blodspytteri – men ikke nok til at give nogen åndenød. Men med alle forbehold overbord kan filmen trods alt fungere som en lille underholdende omgang slasher-sjov med glimt af gensynsglæde.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Desværre er Blu-ray-udgivelsen fuldstændig blottet for ekstramateriale – udover et par trailere for andre af selskabets titler. Øv. Det kunne ellers have været interessant at høre bevæggrundene for at reboote serien – altså udover at hive flere penge hjem.

Til gengæld ser filmen flot ud. Her er solide kontraster, fin detaljegrad og indtagende farver, om end billedet til tider fremstår en kende for mørkt. Lydsporet svinger ligeledes godt og giver et par af filmens ’jump scares’ et ekstra spark bagi.


Originaltitel: Scream 4, USA, 2011
Instruktion:
Wes Craven
Medvirkende:
Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox, Emma Roberts, Rory Culkin, Hayden Panettiere, Adam Brody, Anna Paquin, Marley Shelton, Erik Knudsen, Alison Brie, Nico Tortorella, Mary McDonnell m.fl.
Spilletid:
1 time 50 min.
Udgiver:
Scanbox Entertainment