Instruktør Sidney Lumet er død, 86 år

Den legendariske og produktive instruktør Sidney Lumet døde lørdag morgen amerikansk tid, som følge af lymfekræft. Han blev 86 år. Lumet er manden bag en række fremragende film, bl.a. 12 Angry Men (1957), Serpico (1973), Dog Day Afternoon (1975) og Network (1976). Han var produktiv stort set til det sidste. Hans sidste film blev det intense brødre-drama Before the Devil Knows You’re Dead fra 2007 med Philip Seymour Hoffman og Ethan Hawke i hovedrollerne.

Hans over 50 film har kastet adskillige Oscar-nomineringer af sig og fire som bedste instruktør, han vandt dog aldrig, men modtog i 2005 en flot anerkendelse i form af en æres-Oscar. Jeg kan kun anbefale, at man kaster sig over hans film, da de ud over at være solidt filmhåndværk også byder på fremragende skuespilspræstationer, vedkommende tematikker og historier samt en unik sans for det troværdige drama.