Dennis Hopper er død, 1936-2010

Den amerikanske skuespiller Dennis Hopper er døde i går i sit hjem i Californien. Han blev 74 år. Dennis Hopper led i en længere periode af prostatakræft og selvom han var tydeligt svækket af sin sygdom, var han tilstede i slutningen af marts til overrækkelsen af sin stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Dennis Hopper har medvirket i godt imponerende 200 produktioner. Bl.a. Rebel Without a Cause fra 1955 og Giganten fra 1956. Han fik dog sit gennembrud med klassikeren Easy Rider fra 1969. Han instruerede også filmen og blev desuden Oscar-nomineret for bedste manuskript.

Jeg forbinder i høj grad også Hopper med krigsfilmen Dommedag nu fra 1979 og ikke mindst som den ultimative psykopat Frank Booth i den David Lynchs mareridts-opslidende Blue Velvet fra 1986. Samme år var han også med i den bizarre og sorthumoristiske The Texas Chainsaw Massacre 2, hvor han kommer i motorsavsduel med Leatherface. Helt fantastisk. Han har også en helt fabelagtig intens scene i True Romance fra 1993 – og sådan kan man blive ved.

Udover sit virke som skuespiller var Hopper også ivrig fotograf, kunstsamler og forfatter. Hopper var aktiv til det sidste, bl.a. i tv-serien Crash og med en fotobog med egne billeder. Et amerikansk ikon og skuespiller-legende er gået bort.

– Se også: Dennis Hopper hyldet med stjerne på Walk of Fame.