Genmanipuleret monster-underholdning

Filmhistorien er fyldt med gale videnskabsmænd og lyssky eksperimenter, der løber løbsk. Frankenstein, Fluen og Re-Animator – for at nævne et par stykker. Ja, der er noget grundlæggende fascinerende ved film, hvor videnskabens grænser udvides og ikke mindst overskrides. I Splice får et tvivlsomt forsøg med gensplejsning farlige og uforudsete konsekvenser – et eksperiment, der bestemt er medrivende at følge.

Forskerne Elsa og Clive – spillet af henholdsvis Sarah Polley og Adrien Brody – danner par både privat og i laboratoriet, hvor de gensplejser dyrearter for at ”avle” ny, revolutionerende medicin. Men de vil skubbe grænserne yderlige og putter derfor DNA fra et mennesket i forsøget – bag lukkede døre vel at mærke. De bliver nu ”forældre” til et mærkværdigt væsen, som de kalder Dren. Men skabningen er svær holde skjult, for den vokser hurtigt og antager snart menneskelignende form – men Dren er langt fra et menneske, men noget helt nyt og uforudsigeligt.

Splice er en virkelig fascinerende film. Den har alt, hvad hjertet kan begære af bizarre og deforme forskningsresultater, imponerende og overraskende special effects og ikke mindst en historie, som jonglerer med komplekse problemstillinger og tvetydige følelser – bl.a. hvor grænsen går for menneskets skabertrang og hvilke følelser, man kan tillade sig at have til et eksperiment, blot fordi det ligner et menneske?

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Jep, Splice er en herlig bizar smeltedigel af eftertænksom science fiction, absurd familiedrama og rendyrket monster-action. Og selvom tempoet er højt, så skøjtes der ikke henover karaktererne og de problemer forsøget afføder. For godt nok diskes der op med nogle både virkeligt smukke og ækle special effects, men filmens dramatiske fokus holdes det meste af tiden på forskerparret og hvordan de forholder sig til hinanden og ikke mindst deres nyfødte ”barn”.

Nogle vil måske finde, at filmen bliver for bombastisk – specielt i sidste del. Men jeg elskede dens overdrev og eskaleringen af de kuriøse begivenhedernes gang. En medrivende veksling mellem ren monsterfryd og tænksom historiefortælling, hvor også Delphine Chanéac skal fremhæves som den både skræmmende og smukke Dren.

Selvom tonen overvejende er dyster, så har instruktør Vincenzo Natali desuden et godt øje for at spæde til med passende glimt af sort humor, bl.a. da fremvisningen af et par blævrende organismer ender med at søle publikum ind i blod. Splice er kort fortalt en både intelligent og interessant variant af ‘forsøg-løber-løbsk’-genren.

Ekstramateriale:
Selvom det ikke fremgår af coveret, så indeholder Blu-ray-udgivelsen faktisk to fine features. En ‘behind the scenes’ (33 min.) og en slags produktions-dagbog (32 min.). Tilsammen giver de et fint indblik i filmen og dens tilblivelse uden dog at være vildt dybdegående. Man er bl.a. med på settet, hvor Natali ivrigt instruerer, man ser på de imponerende special effects og så er der krydret med nogle fine interviews, bl.a. med skuespillerne og instruktøren selv. Et fint supplement til en fascinerede film.

Originaltitel: Splice, USA/Canada/Frankrig, 2009
Instruktion: Vincenzo Natali
Medvirkende: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac m.fl.
Spilletid: 104 min.
Udgiver: Midget Entertainment