Eventyrligt favntag med en magisk natur

De seneste år har japanske Hayao Miyazakis tegnefilm vundet stadig mere indpas i Danmark. Man har bl.a. kunnet finde flere af hans film i biografen og på butikshylderne. Heldigvis, for det er nogle fantastiske film med en egen unik stil – bl.a. Min nabo Totoro, Det levende slot og Chihiro og heksene. Nu har det imponerende eventyr Prinsesse Mononoke endelig fået en dansk udgivelse. Den er vi flere, som har ventet på.

Man hvirvles fra første hæsblæsende scene ind i et fascinerende univers. Her bliver krigeren Ashitaka i kamp med en dæmon inficeret af det farlige væsen. Han må nu rejse ud for at finde en kur, inden smitten overtager hele hans krop. På sin rejse ender han midt i en krig mellem et minesamfund og den omkringliggende skov. Her forsøger den mystiske Prinsesse Mononoke side om side med skovens væsner at bekæmpe menneskene, der ødelægger naturen med deres minedrift.

Miyazaki er kendt for sine både poetiske og visuelt overrumplende animationsfilm – Prinsesse Mononoke er ingen undtagelse. Her møder man alverdens magiske væsner, fæle dæmoner og lysende skovånder samt fremmedartede naturlandskaber, der pirrer ens eventyrlyst. Og ligesom filmens mytologi og univers er dragende og kompleks, er historien heller ikke entydig, men en nuanceret kamp mellem natur og menneske.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Der er en uforudsigelighed at finde i begge lejre, hvilket giver filmen en historiemæssig dynamik, der går medrivende i spænd med billedsiden, hvor der jongleres med stor visuel legelyst. Bl.a. som når Ashitaka med imponerende præcision griber en fjendtlig pil i farten for straks at sende den dødbringende retur eller når smukke skovvæsner og ormeblævrende dæmoner indtager landskabet.

Med sin spændende historie, komplekse karakterer og magiske univers kan Prinsesse Mononoke ikke andet end at tryllebinde. Specielt imponerer filmen visuelt med en åndeløs og storslået finale, der både er vidunderlig flippet og herlig psykedelisk. Det er filmmagi af en anden verden. Overraskende, fascinerende og ikke mindst virkelig underholdende.

Ekstramateriale:
Ekstramaterialet er desværre ikke særlig interessant. Her finder man blot en række trailere, teaser-trailere og korte tv-spots samt trailere for andre af Studio Giblis titler. Udgivelsens billedside står til gengæld skarpt og med mættede farver filmen igennem, hvor både skovskumring og de heftige kampe virkelig kommer til deres ret. Jeg så filmen med det originale japanske lydspor, hvilket jeg vil anbefale, men der medfølger også dansk tale.

Originaltitel: Mononoke Hime, Japan, 1997
Instruktion: Hayao Miyazaki
Medvirkende: Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka, Sumi Shimamoto, Masahiko Nishimura m.fl.
Spilletid: 2 timer 8 min.
Udgiver: Scanbox