Laber Clooney som fåmælt lejemorder

Der bliver ikke sagt meget i den stilfulde The American. Kuglerne fyger heller ikke ligefrem om ørerne på publikum, som det ofte er kutyme for film om lejemordere. Men de faste ingredienser er der, smukke damer, mystiske bagmænd og selvfølgelig en fåmælt hitman. Men her er altså ikke tale om en heftig action-thriller, men derimod et tilbagelænet og visuelt forførende drama om en mands søgen efter sjælefred.

Det er i et adstadigt tempo, at The American folder sig ud. George Clooney spiller den plagede lejemorder Jack, der skal klare et sidste job, inden han kan forlade den brutale branche. Efter et livsfarligt møde med nogle morderiske svenskere har han fortrukket sig til en lille landsby i det solrige Italien, hvor de bjergtagende omgivelser nu sætter scenen for det paranoiafyldte sidste job.

Stillfotografen Anton Corbijn spillefilmsdebuterede i 2007 med den smukke og rå Control om bandet Joy Division. Det er samme æstetiske flair for at komponere billeder, man finder i The American. Desværre får filmen aldrig en følelsesmæssige tyngde, der for alvor matcher de visuelle kvaliteter. Man bliver aldrig rigtig engageret følelsesmæssigt i den ensomme lejemorder Jack, selvom Clooney bestemt både kan håndtere våben og lægge ansigtet i de rette alvorlige folder.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Men filmens æstetiske kvaliteter og dragende miljø er alene nok til at gøre filmen til en udsøgt fornøjelse. For Corbijn formår så afgjort komponere scener, der tryllebinder med ren filmisk tiltrækningskraft. Lige fra de få intense actionscener, videre til skildringen af de smukke kvinder, Jacks kaffedrikning og hans fremstilling af en specialbygget riffel af løsdele fra det lokale bilværksted.

The American minder på mange måder tematisk og stilmæssigt om Jim Jarmuschs underspillede meta-krimi The Limits of Control fra 2009. Her finder man også mutte kriminelle, forførende kvinder og smukke omgivelser. (Læs min anmeldelse HER). Den har bare ikke lige Clooney til at lokke folk til med. Men hvis The American falder i din smag, så snyd ikke dig selv for Jamuschs æstetiske thriller.

Til trods for den manglende følelsesmæssige tyngde kan jeg dog kun anbefale The American. Det er et både dragende, melankolsk og smukt portræt af en ensom mand, der søger kærligheden, det gode i sig selv og ihærdigt forsøger at lægge fortiden bag sig.

Ekstramateriale:
Filmen tager sig særdeles godt ud på Blu-ray. Her kommer de mange smukke billeder virkelig til deres ret, lige fra den labyrintiske bjergby til de atmosfærefyldte nattescener. Instruktør Corbijn fortæller kyndigt og interessant om filmens mange aspekter på kommentarsporet, som bestemt er værd at lytte til. Herudover finder man en håndfuld slettede/forlængede scener (6 min.) og en The Making of-feature (11 min.) – ingen af de to indslag er bidrager med det helt store.


Originaltitel:
The American, USA, 2010
Instruktion: Anton Corbijn
Medvirkende: George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten, Paolo Bonacelli, Johan Leysen, Irina Björklund, Filippo Timi m.fl.
Spilletid: 105 min.
Udgiver: SF Film