Sværd, sandaler og afhuggede lemmer

Der er dømt blodsudgydelser og skarptslebne sværd, når instruktøren Neil Marshall sender en flok romerske krigere ind bag fjendens linjer i sin seneste film Centurion. Desværre holdes tempoet ikke ved lige hele vejen, selvom blodet sprøjter lystigt løs – og så savner man nogle mere mindeværdige karakterer.

Vi befinder os i Skotland år 117. Det Romerske Rige er godt i gang med at indtage verden, men der er problemer i Skotland, hvor en indfødt klan uden de store problemer nedslagter romerne. Derfor sendes den barske 9. legion ind, men snart er de også kun en lille gruppe tilbage. De forsøger nu at nå fri af fjendens linier, men vejen igennem det barske landskab er ikke let, slet ikke med de dødsensfarlige indfødte lige i hælene.

Marshall står for en af de absolut bedste skrækfilm i nyere tid, den blodige og klaustrofobiske grottegyser The Descent. Før den havde han begået den solide varulvegyser Dog Soldiers, mens han fulgte turen ned i grotterne op med det postapokalyptiske voldsridt Doomsday. Med Centurion prøver Marshall kræfter med ’sværd-og-sandal’-genren, hvilket han slipper nogenlunde helskindet fra.

– KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Der bliver serveret bastant action og blodssprøjtende drab, som man kender det fra Marshalls tidligere film. Desværre fastholdes hverken tempo eller intensitet filmen igennem. Det bliver aldrig for alvor spændende at følge krigernes strabadser, hvilket til dels skyldes at fjenden, de farlige indfødte, aldrig for alvor fremstår truende. Hverken Ulrich Thomsen som lederen eller Olga Kurylenko som stum krigerinde gør mindeværdigt indtryk.

Det følelsesmæssige bånd, man burde knytte til de romerske krigere kommer aldrig rigtigt i spil, selvom både Michael Fassbender og Dominic West gør god figur. Desuden fremstår krigerne på begge sider lige bestialske (og menneskelige, for den sags skyld). Det kan selvfølgelig være en pointe i sig selv, for hvem er i virkeligheden de onde, og findes der overhovedet egentlige vindere i krig?

Men denne mere filosofiske dimension holdes for meget ud i strakt arm, til for alvor at få relevans for filmoplevelsen. Her bruges der flest kræfter på blodige kampe, hvilket bestemt også er underholdende og i sidste ende det, der holder filmen kørende sammen med en række smukke panoramaskud af det rå landskab.

Centurion har bestemt sine øjeblikke. Den er stærkest, når de brutale kampe udkæmpes, men svagest når den forsøger at give sine karakterer en dramatisk tyngde og et vedkommende følelsesliv – hvilket en tilfældig romance midt i volden altså ikke hjælper det store på. Snarere tværtimod. Man savner så at sige nogle mindeværdige karakterer, der kan give volden hjerte og krigen intensitet.

Ekstramateriale:
Det er ikke et synderligt spændende ekstramateriale, der følger med filmen. 8 minutters slettede scener, som hverken er specielt interessante eller gør en klogere på fravalgene. 6 minutters kedelige fraklip, hvor der grines af fjollede fodfejl. En 4 minutters feature, hvor instruktør og skuespillere får lov at ytre et par tanker om filmen.


Originaltitel:
Centurion, England, 2010
Instruktion: Neil Marshall
Medvirkende: Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko,
Noel Clarke, Dave Legeno, Ulrich Thomsen m.fl.
Spilletid: 94 min.
Udgiver: Scanbox.