ELYSIUM: Matt Damon på hæsblæsende og fascinerende science fiction-ridt

Blu-ray-anmeldelse: Der lukkes op for godteposen af fremtidslir, heftig action og medrivende scenerier i Neill Blomkamps dystopiske science fiction-basker Elysium. Her tegnes skellet mellem rig og fattig skarpt op, mens en desperat Matt Damon iført kropsforstærkende metalskelet forsøger at klare ærterne i en fremtid, der ikke just tegner lovende for menneskeheden – med mindre man altså er stenrig.

Året er 2154 og Jorden er forpestet af fattigdom, forurening og general elendighed. De rigeste har derfor bosat sig på en enorm rumstation, Elysium, hvor alt ånder fred og ro – luften er ren og sygdomme kurreres med et snuptag. Uheldige omstændigheder gør, at arbejderen Max må forsøge den farlige rejse mod Elysium for at redde sig selv, sine nærmeste og gøre op med det forskruede klasseskel.

Elysium 02

Ja, tematikken er tegnet sort/hvidt op – de rige er onde, kolde og kyniske, mens de fattige på Jorden (overvejende) er gode. Men selvom man godt kunne savne lidt flere tematiske nuancer, ændrer det ikke på den satirisk klangbund og at filmens fascinerende univers fejede benene væk under mig. Det er på en gang legesygt, opfindsomt og over the top, hvor et par teknologiske giraffer dog lige skal sluges.

Det bombastiske plot afvikles ganske vist til tider en kende hurtigt, og der smides også et par lette løsninger ind fra højre – men Matt Damons kamp er hele vejen medrivende. Fra vilde skududvekslinger til sejlivede robotter og påmonteringen af det kropsforstærkende exoskelet. Så hul i, at løjerne momentvis bliver en kende sentimentale, for her får man splattet eksploderende kroppe som modvægt.

Elysium 06

Jodie Foster er herligt stram i masken som Elysiums hårde forsvarsminister, der skal sikre paradiset i himlen mod de fattiges indtrængen, mens William Fichtner er skøn i en slesk birolle som brutal boss, der lige understreger præcis hvor kyniske de rige er. Sharlto Copley er en skånselsløs agent, der uden skrupler og med et samuraisværd i hånden agerer Forsters håndlanger og Damons plageånd. Selvom han ikke hele vejen er helt troværdig som ’ond-ind-til-benet-skurk’, vinder han i længden.

Blomkamp har med andre ord fulgt sin fremragende spillefilmsdebut, District 9, op med et heftigt, flot og fascinerende fremtidsridt, der med vilde guns og onde robotter overvinder sine fortællemæssige ujævnheder og noget sort/hvide karakterer, hvor blandt andet et mere nuanceret indblik i Elysiums beboere kunne have givet tematikkerne lidt mere kant. Men Damon er virkelig god og giver menneskelig tyngde og dynamik til både action og gadget-fascination. Fremrangende.

Filmen – Elysium, 5/6: 5_6 - stars_LILLE

Elysium 01

Ekstramateriale, billede og lyd:
Elysium gør sig fantastisk godt på Blu-ray. Det fascinerende univers kommer i den grad til sin ret med et veldefineret billede, der står skarpt, klart og med imponerende detaljegrad hele vejen. Lydsporet er ligeledes en sand fornøjelse med sine dynamiske og velbalancerede niveauer, hvor både rumskibe, våben og dialogen går klart og medrivende igennem. Det bliver ikke bedre.

Ekstramaterialet er også en fornøjelse. Først finder man en interaktiv featurette, hvor man kan klikke sig igennem diverse skitser og koncepttegninger for filmens univers, maskiner og robotter. Herudover er der en forlænget scene med Copleys skurkerolle (2 min.) samt en række featuretter, der giver indblik i produktionen. Først en tre-delt dokumentar, der ser på historiens oprindelse, udviklingen af manus og universets udseende, videre til en bag om kameraet på flere af filmens sets og locations samt filmens post produktion, lyddesignet og scoret (46 min.).

Endvidere er der featuretter, der giver indblik i filmens cast og Damon, Foster samt Copleys præstationer (13 min.), filmens teknologiske design, fra robotter og våben til Damons exoskeleton (10 min.), et kig på filmens visuelle effekter og hvordan de er tænkt ind i historien  (10 min.), og slutteligt et kig på Syd Meads arbejde på filmens production design (12 min.). Alt i alt et fint og solidt indblik i filmens tilblivelse.

Ekstramateriale 4/6 4_6 - stars_LILLE | Billede 6/6 6_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Elysium | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:

5_6 - stars
elysium cover
Originaltitel: Elysium, USA I Frankrig I Canada, 2013
Release: d. 12. december 2013
Instruktion: Neill Blomkamp
Medvirkende: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley m.fl.
Spilletid: 1 time 56 min.
Udgiver: Universal Home Entertainment[/tab][/tabgroup]