Critics' Choice Awards vindere 2009

I fredags havde kritikersammenslutningen Broadcast Film Critics Association deres årlige prisuddeling, Critics’ Choice Awards. Her var det Kathryn Bigelows The Hurt Locker, som løb med de tunge priser, årets bedste film og instruktion – det foran næsen på eksmanden James Cameron og hans Avatar. Jeg har desværre ikke set Bigelows film endnu, men glæder mig i den grad til, at den udkommer senere i år.

Kathryn Bigelow, James Cameron.

Kathryn Bigelow, Jon Landau og James Cameron.

James Cameron gik dog ikke tomhændet hjem, for Avatar hev hele 6 priser hjem. Fem tekniske priser, bedste fotografering, lyd, visual effects, klip og art direction samt prisen for bedste actionfilm (selvom det vel lige så godt kunne have været for bedste “animationsfilm”, tøhø). Anyways, det er vel meget sigende for filmen, at det er de tekniske priser den hiver hjem – jeg var ikke videre begejstret for den, læs hvorfor HER.

Quentin Tarantinos Inglourious Basterds lå lunt i svinget med hele 10 nomineringer, men hev ”kun” 3 hjem, det for bedste originale manuskript, skuespil-ensemble og bedste mandlige birolle, som gik til Christoph Waltz. En fremragende film, hvis du spørger mig – læs hvorfor HER. Mere galt gik det for musicalen Nine, der på trods af ligeledes 10 nomineringer gik tomhændet hjem.

Christoph Waltz og Quentin Tarantino.

Christoph Waltz og Quentin Tarantino.

Bedste mandlige hovedrolle gik til Jeff Bridges for sin rolle i Crazy Heart, mens prisen for bedste kvindelige hovedrolle blev delt af Meryl Streep og Sandra Bullock for henholdsvis Julie & Julia og The Blind Side. Bedste kvindelige birolle gik til Mo’Nique for sin rolle i Precious.

Jeff Bridges, Meryl Streep og Sandra Bullock.

Jeff Bridges, Meryl Streep og Sandra Bullock.

Pixars Up vandt 2 priser, det for bedste animationsfilm og score, mens prisen for bedste komedie gik til den morsomme Tømmermænd i Vegas – læs min anmeldelse HER. Herudover fik spanske Pedro Almodóvar prisen for bedste udenlandske film for Brudte favntag, mens Jason Reitmans Up in the Air fik prisen for bedte manuskript baseret på andet materiale. Den film glæder jeg mig godt nok også til.

Og der er mange flere prisuddelinger på vej, i aften gælder det Golden Globe-uddelingen, hvor undertegnedes britiske favorit Ricky Gervais er vært. Næste weekend venter så Screen Actors Guild Award, den 21. februar BAFTA, Razzie Awards d. 6. marts og ja, selvfølgelig Oscar-uddelingen til marts.

– Se listen med alle vinderne og nominerede HER.