"The Hurt Locker" sejrede stort ved Oscar-festen

Oscar-festen blev én stor triumf for Kathryn Bigelow og hendes fremragende krigsdrama The Hurt Locker. Filmen vandt i alt seks priser. Det for bedste film, instruktør, originale manuskript, klipning, lydmix og lydredigering. Det er således også første gang en kvinde, som vinder en Oscar for bedste instruktør.

Den store modstander var James Camerons kaloriefattige og kedelige Avatar. Den hev tre priser hjem, det i tekniske kategorier. Bedste Art Direction, cinematografi og visuelle effekter. Pyha…

Der var heller ikke de store overraskelser på skuespilsfronten. Jeff Bridges vandt bedste skuespiller for Crazy Heart og Sandra Bullock for The Blind Side. Bullock er således også den første til at vinde både en Razzie og en Oscar samme år – dog ikke for samme film.

Bedste birollepræstationer gik som forventet til Christoph Waltz for Inglourious Basterds og Mo’Nique for Precious – og så vandt Pixars Up for bedste animerede film.

Anders Østergaards kritikerroste dokumentarfilm Burma VJ blev slået af delfin-favoritten The Cove. Danmark fik dog en Oscar hjem for kortfilmen The New Tenants.

Mere overraskende var det, at det ikke blev Michael Hanekes Guldpalmevinder Det Hvide Bånd, som fik prisen for bedste ikke-engelsksprogede film. Den gik derimod til den argentinske Øjnenes hemmelighed.

– Se resten af vinderne HER.
– Læs mine anmeldelser af The Hurt Locker, Avatar, Up og Inglourious Basterds.
– Læs også: De bedste film 2009.