”Public Enemies” er flot, men fladt gangsterdrama

Kan det være andet end en vindende cocktail, vi her har med at gøre? Jeg mener, det er sgu et ret habilt trekløver filmen byder på med Johnny Depp, Christian Bale og Michael Mann. Ja, med Public Enemies er der lagt op til det helt store brag. Resultatet er desværre ikke helt så hårdtslående, som man kunne håbe på. Jovist, Mann ruller nogle virkelig spektakulære actionscener ud, men der mangler desværre mere dybde og udvikling i Depp og Bales karakterer til at dramaet for alvor sparker ind.

Filmen bygger på den berygtede gangster John Dillingers (Johnny Depp) sidste år som hærdet bankrøver i 1930’ernes USA. Ledt an af Melvin Purvis (Christian Bale) har ordensmagten sat jagten ind på den charmerende gangster og et katten-efter-musen-drama er sat i spil. På den måde har filmen visse fællestræk med Manns mesterlige Heat, hvor en kriminel ligeledes jagtes af sit lovlydige modstykke. Samme dramatiske og intense højder når Public Enemies desværre ikke.

Problemet er nemlig det, at Bale og Depps karakterer aldrig får den dybde, en sådan menneskejagt kræver for at blive andet end krudt og kugler. Bl.a. er romancen mellem Dillinger og Frechette (Marion Cotillard) aldrig rigtig troværdig. Den er – ligesom Dillinger og Purvis – for flygtigt og overfladisk beskrevet. Men hvor karaktertegningerne halter, så er filmens visuelle side langt mere vellykket. For med Manns fornemme fingeraftryk er de mange flotte scener en sand fryd at overvære.

Michael Mann får bl.a. ved hjælp af håndholdt kamera skabt nogle i særdeleshed medrivende og nærmest realistisk intense actionscener. Der leveres bestemt solid action, hvor Bale og Depp trods alt gør det hæderligt i deres roller. Men på trods af gode skuespilspræstationer, så savner filmen den psykologiske dybde og menneskelig forståelse, som kunne trække publikum helt ind i dramaet. Men for pokker, Manns ferme håndelag redder trods alt filmen i land, om ikke andet, så som habil og flot gangster-action – og det er bestemt heller ikke ringe.

Ekstramateriale: Det er en yderst lækker Blu-Ray-udgivelse filmen har fået. For udover et drønflot billede og et medrivende lydspor, finder man også et interessant og velsammensat ekstramateriale. Man får et godt kommentarspor med Michael Mann, som kyndigt forklarer om sit arbejde med filmen. Herligt at høre hvor godt han er inde i sit materiale. Herudover får man fem små features.

Man får en traditionel, men fint informativ The Making of (20 min.), og så diskuterer Depp, Bale og Mann flere af de notoriske gangstere fra perioden (10 min.). Bale og Depp fortæller også om at portrættere deres respektive roller (10 min.) og så er der en spændende feature om filmens locations. Flere scener er faktisk skudt, hvor begivenheder i sin tid fandt sted (10 min.). Slutteligt lidt om bl.a. de våben og biler, der bruges i filmen (10 min.). Et bestemt godt og udbytterigt ekstramateriale.

På DVD-udgivelsen følger ”kun” kommentarsporet, så udover et ekstra sprødt billede og lydspor er ekstramaterialet altså endnu en god grund til at få skrevet en Blu-Ray-afspiller på ønskesedlen!

Originaltitel: Public Enemies, USA, 2009. Instruktion: Michael Mann. Medvirkende: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard m.fl. Spilletid: 2 timer 20 min. Udgiver: Universal Home Entertainment.