‘Furiosa: A Mad Max Saga’ buldrer berusende derudaf

Biografanmeldelse: Brølende motorer, dynamiske stunts, vilde eksplosioner, kinetisk energi og en sej Anya Taylor-Joy som den intenst hævntørstige Furiosa. Filmskaberen George Miller vender med ’Furiosa: A Mad Mad Saga’ tilbage til sit benzinheftige univers, han sparkede i gang med ’Mad Max’ i 1979, mens han gav franchisen nyt og virilt liv med ’Mad Max: Fury Road’ i 2015.

Nu gælder det forhistorien til filmen fra 2015, hvor man fandt Charlize Theron som Furiosa. Denne gang er det en yngre Furiosa, vi møder. Hun er på en brutal hævnmission over dem, der kuldsejlede hendes liv som helt ung. Det betyder et opgør med den gale, tyranniske og skånselsløse Dementus, lederen af en motorcykelbande. Han ses i skikkelse af Chris Hemsworth iført stor protesenæse og fuldskæg.

Den fascinerende dystopiske verden bringes atter veloplagt og vildt til live i de kyndige hænder af den i skrivende stund 79-årige George Miller. Han har langt fra mistet grebet om det univers, han kickstartede for hele 45 år siden. Et univers, der stadig er potent, levende, grotesk, beskidt, bizart og ikke mindst vildt underholdende at være en del af.

Jeg blev nemlig som en del af filmens verden, der i det nye kapitel vokser sig endnu større. Min nysgerrighed på denne fremtids virkelighed pirres gennem både enormt opslugende scenerier, kulørte karakterer og den brandvarme action, der går over stok og sten i sandfyldte omgivelser i en verden, der er gået i hundene. Hvor benzin tilbedes, vand er en mangelvare og sulten tager til.

Folk er desperate, hvilket har affødt flere fraktioner, som i ’Furiosa: A Mad Max Saga’ på visuelt imponerende vis sættes i scene, mens lydsiden sitrer, brøler og dirrer engagerende hele vejen. Selvom det altså er med Furiosa i front, spiller også filmens omsiggribende univers i billede og lyd en mægtigt medrivende hovedrolle i fortællingen om hævn og retfærdighed, krig og kærlighed.

‘Furiosa: A Mad Max Saga’ buldrer berusende derudaf. Det er ikke ’Mad Max: Fury Road’. Det er en film i egen ret, der dog bestemt går i forførende stærkt spænd med forgængeren og universet som helhed. Mad Max-franchisen er stadig spillevende, hvilket denne fortsættelse med al tydelighed beviser. Jeg troede ikke, det var muligt at følge så vellykket op på forgængerens medrivende storhed. Det var det. Vildt!

‘Furiosa: A Mad Max Saga’ får 5 ud af 6 stjerner:

‘Furiosa: A Mad Max Saga’ har biografpremiere den 22. maj.