‘Poor Things’ er drilsk, sprudlende og helt fantastisk

Biografanmeldelse: Jeg drages fra første færd ind i en sælsom verden af bølgende arkitektur, iøjnefaldende kostumer og sammensplejsede dyr med filmskaberen Yorgos Lanthimos’ fabelfantastiske ’Poor Things’. Man møder her den geniale og excentriske videnskabsmand dr. Godwin Baxter, der med vansiret ansigt bringes fascinerende til live af Willem Dafoe.

Overfor ham finder man hans menneskelige eksperiment i form af den ordsnublende og barnligt begavede Bella Baxter – spillet med en fortryllende uskyld af Emma Stone. Det umage par udgør fortællingens afsæt, der snart bringer mig ind i en krøllet verden af både strålende farvebilleder og fiskeøjeindfangede scener i sort/hvid, det minutiøst og legende foreviget af fotograf Robbie Ryan.

’Poor Things’ er en bizart forførende rejse med Bella gennem en for hende ny verden samt en aparte virkelighed, jeg får lov til at træde ind i. Det er en verden, som jeg ikke har set og oplevet før. På sin vis er jeg altså sammen med Bella med til at gå på opdagelse i de nye omgivelser, hvor den nysgerrige unge kvinde forsøger at finde sin plads i verden og samtidig udvikle sig som menneske.

På sin rejse møder den blåøjede Bella verden med en tro på det bedste i andre. En rejse befolket af både hjælpsomme typer og mere lurvede af slagsen, mens Bella åbenbares for sig selv som individ. Med alt hvad det indebærer af frigørelse og lyster samt selvstændige tanker og drømme. Med et dragende tag om historien og en visuelt betagende verden, er jeg med hele vejen.

’Poor Things’ er med andre ord en film, som jeg næsten helt fysisk bliver en del af med det detaljesikre univers af finurligheder og overraskende påhitsomhed. Der er en naturlig legesyge over hele linjen. Det gælder bl.a. alt fra det eventyrlige production design af James Price og Shona Heath til også de iøjefaldende og pompøse kostumer af Holly Waddington.

Yorgos Lanthimos har forløst med sortkomisk vid og bid den forførende og fortryllende film på baggrund af Tony McNamaras manuskript, der baserer sig på en historie af Alasdair Gray. En sprudlende filmoplevelse med et ligeledes sitrende og drilsk score af Jerskin Fendrix. En film, der på mesterlig vis forener det groteske med det smukke. Det kyniske med det uskyldige. Vidunderligt!

’Poor Things’ får 6 ud af 6 stjerner:

’Poor Things’ har biografpremiere den 18. januar.