‘Fast & Furious X’ giver dig medrivende action-umuligheder

Action på 4K Ultra HD: Den højoktane og sejlivede bilfranchise er nået til sit 10. kapitel med ’Fast & Furious X’. I takt med hver ny film, er action-eskapaderne kun blevet vildere og vildere. Mere og mere urealistiske. Men ofte også virkeligt medrivende. Helt samme mængde af tyngdekraftfornægtende action som bl.a. i seneste kapitel er her ikke, men heldigvis slipper man ikke for sin del af bombastisk action.

Særligt lægges der action-vildt fra start med et tonsende kup, der ganske vist ikke har meget realisme i sig, men som bestemt har sin del af topfjollet underholdningsværdi i al sin overdrevne action-vælde. Desværre mister filmen momentum henover sin af og til noget tunge midte, hvor man følger den tilbagevendende Vin Diesel som Dom Toretto og hans hold af fartglade kumpaner.

Denne gang står vores helte overfor en ny og uforudsigelig psykopat af en superskurk. Det i skikkelse af en læderjakkebærende og manisk grinende Jason Momoa med navnet Dante Reynes. Han har hævn i blodet fra fortidens tumultariske begivenheder og kun ét brutalt mål, nemlig at tilintetgøre Dom og det han har allermest kært: Sin store familie.

Et af filmens trumfkort er netop Momoa som hensynsløs skurk. Han trækker måske lige rigeligt med inspiration fra Batmans nemesis Jokeren, bl.a. Heath Ledger og Jack Nicholsons ikoniske inkarnationer – dog uden at blive nær så frygtindgydende eller vanvittig. Men det er tydeligt, at Momoa har haft en fest med at give den fuld skurkegas. Han smitter positivt af på mig og på filmens energi.

Inden den vilde (og en smule lange) finale – som ikke forløses helt tilfredsstillende, hverken emotionelt eller action-vildt – falder fortællingen lidt fragmentarisk fra hinanden, hvor bl.a. det store persongalleri ikke kommer til sin ret hele vejen rundt. Instruktør Louis Leterrier formår ikke at forene de mange dele til en overbevisende helhed. Han har dog et ret fermt greb om sin del af action-balladen.

’Fast & Furious X’ har gamle, men også nye karakterer i spil. Tilbage er som sagt Vin Diesel, der stadig er familiefølsom og muskelbarsk. Michelle Rodriguez er stadig cool, mens Tyrese Gibson og Ludacris som comic relief ikke rigtigt fungerer. Kort sagt er her både skønne spildte kræfter, men også flere medrivende vilde actionsekvenser. Men som helhed fungerer filmen desværre ikke.

4K Ultra HD: Der er som sagt fuld smadder på den vilde action og de store bildrøn. Det er der så absolut også på filmens billed- og lydoptimerede 4K Ultra HD-udgivelse. Her kommer de mægtige eksplosioner og sveddryppende nærbilleder fornemt til deres ret med både en fin farvepalette og klare nuancer, mens lydsiden er medrivende i både top og dyb bund. Filmen følger også med på Blu-ray.

’Fast & Furious X’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 2. oktober.