Mads Mikkelsens soldat er i fascinerende naturkamp i ‘Bastarden’

Biografanmeldelse: Naturen er ubarmhjertig på den jyske hede. Her bestemmer vejret over menneskets forsøg på at betvinge den ugunstige jord med brugbare afgrøder. Året er 1755, da vi møder den fattige soldat Ludvig Kahlen. Han kommer fra trange kår, har kæmpet hele sin tilværelse og har nu kun én mission i livet: At opdyrke den tilsyneladende ufrugtbare hede for at opnå hæder og rigdom.

Vejen mod et bedre liv for Ludvig er dog sej og fyldt med forhindringer. Ganske vist arbejder han under kongens kald, men den lokale godsejer Frederik de Schinkel ser sig snart vred på den hårdtarbejdende og stålfaste Ludvig. Den velhavende og kyniske godsejer ser sig nemlig som enehersker på egnen, hvilket starter en farlig strid mellem de to mænd, der begge har meget at miste.

Foto: Henrik Ohsten / Zentropa

Her gælder det store temaer som magt og ære, familie og kærlighed. For ganske vist er jagten på magt og ære central, men Ludvig – der forsøger at opbygge et liv, hvor livet ikke synes at kunne leve – bliver også knyttet til dem omkring sig, som var det hans egen familie. Men hvornår er nok mon nok for Ludvig? Hvornår bliver ofrene for store for ham i jagten på drømmen?

Mads Mikkelsen giver med fast mine og intenst liv bag insisterende øjne et vedkommende portræt af en mand, der stridsomt kæmper sig gennem livet. En kamp han fortsætter med sin plan på den golde hede, hvor liv og død side om side banker på døren. Simon Bennebjerg er som den brutale godsejer gal som en art fortidens udgave af Batmans Joker. For ham er livet kaos og liv ubetydelige.

Foto: Henrik Ohsten / Zentropa

’Bastarden’ er i det hele taget befolket af dragende karakterer og gode præstationer. Bl.a. også Amanda Collin som husholderske hos Ludvig. Hun finder sig ikke i noget pis, mens Morten Hee Andersen er en forknyt arbejder på samme gård. Selvom håbet kan synes gemt i mørket hos Ludvig, finder en flig af lys vej til ham gennem en vildfaren pige spillet af en helt igennem engagerende Melina Hagberg.

’Bastarden’ er en grundlæggende spændende historie med stærke karakterer, der desuden får billedbrillant liv af fotografen Rasmus Videbæk. Han fremtryller både naturens trøstesløse væsen og det menneskeligt intime. Instruktør Nikolaj Arcel – der har skrevet filmen med Anders Thomas Jensen – fortæller kort fortalt sikkert, smukt og dragende historien om den pokkers jyske hede.

’Bastarden’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Bastarden’ har biografpremiere den 5. oktober.