‘Killers of the Flower Moon’ griber mit hjerte og knuser det

Biografanmeldelse: Du bør ikke lade dig afskrække af, at den legendariske filmskaber Martin Scorseses ’Killers of the Flower Moon’ er godt 3 timer og 30 minutter. Den er hele sin spilletid værd. Det gælder både karakterernes og fortællingens kompleksitet, mens der udfoldes et dragende tidsbillede i 1920’ernes USA, hvor der på mystisk vis sker en række mord på medlemmer af Osage-stammen.

Det dramatiske omdrejningspunkt finder man i Leonardo DiCaprios sammenbidte Ernest og hans hustru Mollie, der spilles med sejhed og følelsesmæssig nerve af Lily Gladstone. De står som hele mennesker både hver for sig og sammen. Det selvom deres indledende flirt ikke rammer mig helt rent. Heldigvis griber deres relation mig mere og mere filmen igennem.

Ernest kommer til byen Fairfax, hvor olien flyder med rigdom til følge. Alle vil have en bid af kagen, der dog tilhører det nu meget velhavende indfødte Osage-folk. Her starter Ernest at arbejde for sin formuende og magtfulde onkel William ’King’ Hale, der portrætteres blidt og urovækkende af Robert De Niro. Rigdommen kommer dog ikke uden problemer og misundelse.

Der er en både underliggende og yderst udtalt strid mellem de hvide borebisser og de indfødte. Snart opstår der da også sin del af hemmeligheder, rænkespil og magtkampe både bag og foran kulissen i olieland. De uopklarede mord får ordensmagten til byen, hvorfor en insisterende detektivhistorie lægges ned over den allerede intense fortælling om kærlighed, magt og tragedie.

Filmen er baseret på virkelige hændelser i et mørkt kapitel af USA’s historie. Det fortælles med indlevelse og nærvær, hvor det bl.a. er i skuespillerpræstationerne, at fortællingen får menneskelig nerve og hjerte, der knuser mig med et uskyldens forlis og grisk grådighed. Det er med et sikkert greb om karaktererne og den komplekst sirlige historie, at Martin Scorsese kommer vellykket i mål.

’Killers of the Flower Moon’ sætter en smerte ind i både min mave og mit hjerte, hvor gråzonerne står tankevækkende frem. Derfor lever og overlever filmen også sin lange spilletid, hvor jeg ikke ville gå glip af et eneste øjeblik, selvom der er lidt plotmæssige gentagelser, som dog heldigvis samtidig er med til at understrege og give historiens tragiske slagside den mere gennemslagskraft.

’Killers of the Flower Moon’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Killers of the Flower Moon’ har biografpremiere den 19. oktober.