‘Toves værelse’ er et både grimt og elegant kammerspil

Biografanmeldelse: Der er fuld smæk på de nederdrægtige tilsvininger i Martin Zandvliets både grimme og elegante kammerspil ’Toves værelse’. Her får de spydige ord af manuskriptforfatter Jakob Weis – der også har skrevet teaterstykket af samme navn, som filmen er baseret på – intenst liv af bl.a. Paprika Steen som digteren og forfatteren Tove Ditlevsen, mens Lars Brygmann er hendes ordsadistiske mand Victor Andreasen.

Der er fra første færd fart på ægteparrets eksplosive forhold i deres klaustrofobiske herskabslejlighed i København. Da den unge forfatter Klaus Rifbjerg kommer til frokost, synes den syge dynamik mellem Ditlevsen og Andreasen, der er chefredaktør på Ekstra Bladet, at nå nye giftige højder, hvor ikke mindst også Rifbjerg må lægge øre, øjne og person til sin del af fornedrende optrin og spydige gloser.

Filmens fint afstemte og korte spilletid på 75 minutter gør god brug af sine minutter, hvor de ekvilibristiske ordudvekslinger står spiddende frem. Om end de momentant går lidt i ring. Her optegnes imidlertid på fin vis parrets komplekse forhold, hvor de medvirkende i den grad får lov til at folde sig ud. Særligt er Brygmanns magtdemonstrerende overfusninger ækle i skildringen af Andreasen.

Steen spiller ligeledes med sine replikleverende muskler, der byder på styrke og skrøbelighed, mens hun både er med til at bryde sig selv ned og lade sig blive nedbrudt af sin ægtefælle. Det er en gribende kamp på ord og personligheder, jeg er vidne til. Ej at forglemme rolige Rifbjerg, der bliver fanget i krydsilden. Han spilles fornemt og underspillet fint af Joachim Fjelstrup.

Til at afslutte den skuespillermæssige firkant, finder man den fåmælte husholderske fru Andersen, der med nedslået blik må lægge ryg til ikke så lidt af hvert fra sine arbejdsgivere. Her finder man en dejligt museforsigtig Sonja Oppenhagen. Det er dog førstnævnte trekløver, der udgør den dramatiske orkan, hvor der provokeres, snakkes litteratur og tales grimt, så det driver ned fra væggene.

Filmen igennem bliver det således iltert udrullet, hvad det i grunden måske er, der binder det spydige par sammen. Kærlighed og had i uskøn forening, hvor affærer er hverdagskost fra begge parter. Et par bestående af passion, aggression og på sin egen sygelige måde en form for åndsbalance. Et par, der hver især er afhængige af hinanden og jager anerkendelsen og forståelsen. Eksplosivt!

’Toves værelse’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Toves værelse’ har biografpremiere den 22. juni.