Der slagtes onde nazister så blodet sprøjter i ‘Sisu’

Biografanmeldelse: Der er fuld smæk på den blodige hævnfantasi, når den finske action-sjasker ’Sisu’ folder sig veloplagt ud, mens afrevne lemmer flyver om ørene på publikum og de onde nazister bliver sprængt i stumper og stykker, slået til plukfisk samt hakket og hugget til døde. Ja, det er ikke så lidt nazisterne udsættes for af deres banemand, den gamle og mutte Aatami.

Eks-soldaten Aatami finder nemlig en stor guldskat midt i Laplands øde natur og ville sådan set bare ride fredeligt ind til den nærliggende by for at veksle de kostbare guldklumper til kolde kontanter. Sådan går det dog ikke. På sin vej møder han nemlig en flok ærkeonde nazister, der snupper hans guld. Det skulle de aldrig have gjort, da et sandt nazi-blodbad følger.

Det er ikke fordi, at den mere end sejlivede Aatami ikke får sin del af sår og skrammer, men de synes at prelle af på ham, når han igen og igen går til modangreb på nazi-skurkene. Ja, her er de onde onde og de gode gode. Det er sort/hvidt, dejlig simpelt og vigtigst af alt pokkers underholdende i al sin kropslige voldsballet af fantasifulde actionscener og møgbeskidte nazi-drab.

Med sine 90 minutters spilletid er ’Sisu’ ikke kommet for at spilde din tid. Den ved, hvad den vil og hvad den kan – og gør det forrygende godt. Nemlig at rive mig godt og grundigt rundt i en blodsjasket voldsspiral, der kun spænder buen yderligere, mens de brutale eskapader boltrer sig energisk og medrivende dynamisk fremad gennem sit enkle og engagerende fortalte plot.

Jorma Tommila er mere end sej som Aatami, der så godt som utrætteligt sprætter nazister op. Han er intens, nærværende og en vaskeægte hævnende helt. Aksel Hennie er med konstant køligt blik og overblik dejligt ond og kynisk som lederen af nazisterne, mens man også møder en cool kvinde i skikkelse af Mimosa Willamo. Skarpt optegnede karakterer, der fornemt udfylder deres roller.

Instruktør og manuskriptforfatter Jalmari Helander får med andre ord det så godt som optimale ud af sin brutale, beskidte og simple voldsfortælling, hvor det gode møder det onde og blodet sprøjter sortkomisk løs. Adrenalinen får lov at syde og boble, mens jeg sad og ventede på, hvordan den hårdtprøvede Aatami mon ville ondulere den næste bunke nazister. Sjask og splat!

’Sisu’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Sisu’ har biografpremiere den 11. maj.