‘The Woman King’ leverer intense kampe og generisk drama

Intense kampe på Blu-ray: Der er fart på medrivende slåskampe og godt med schwung på følelserne i den kampklare ’The Woman King’. Filmen udspiller sig i 1800-tallets Afrika, hvor fortællingen tager sit dramatiske udspring i en gruppe af kvindelige krigere, der beskytter det afrikanske kongedømme Dahomey. Den benhårde hær får da også snart brug for alle deres rå færdigheder.

En fjende dukker nemlig op, som vil kongedømmet og krigerinderne til livs – koste hvad det vil. På samme måde vil Dahomey-amazonerne også kæmpe med livet som indsats for at passe på det og dem, de har kært. Man kommer således ind på livet af bl.a. den unge kvinde Nawi, som bliver optaget i hæren, hvor hun nu bliver trænet til kamp. En træning, der kræver ikke så lidt af hende.

’The Woman King’ fortæller således også en coming of age-historie om selvopofrelse og om at kæmpe for noget, der er større end en selv. Man møder her bl.a. også lederen for kvindehæren Nanisca, der er med til at oplære både Nawi og en ny generation af stærke kvinder beredt til kamp. Nanisca synes måske nok stenhård og sikker på sig selv, men kæmper også en indre kamp.

For et personligt traume hjemsøger hende, ligesom også Nawi kommer med en svær fortid i bagagen. Det er bl.a. her, at der kommer en smule generisk schwung på følelserne, hvor dramaet desværre mister en smule faldhøjde og tynge – det også med en påklistret kærlighedssidehistorie. Det er en skam, at man ikke har turde stole mere på, at der var drama nok internt i kvindehæren.

I stedet for, at denne romantiske slagside giver mere engagerende nuancer til karaktererne, fremstår den blot flad og unødvendig. Det er langt mere interessant det, der netop foregår i Nanisca samt i den udvikling, som Nawi undergår, hvor ungdommens kådhed møder fortidens hemmeligheder. Historien bliver ganske enkelt noget triviel.

Det sagt, så finder man et par medrivende og potente kampscener med skarpe spyd, farlige macheter og dødelige knytnæveslag. Hertil kommer en virkelig stærk præstation af Viola Davis som Nanisca. Hun brænder brutalt og intenst igennem. Her bør bl.a. også Thuso Mbedu som en ungdommeligt frygtløs Nawi nævnes sammen med Lashana Lynchs seje krigerinde Izogie.

’The Woman King’ er baseret på sande begivenheder, hvor bl.a. også slavehandel spiller en afgørende rolle, hvilket der således også findes plads til i filmen. Instruktøren Gina Prince-Bythewood har altså et godt greb om sin action og det at få gode præstationer ud af sine skuespillere. Et skarpere øje for ikke sine steder at gøre dramaet klægt, havde klædt filmen, ligesom også en lidt kortere spilletid.

Ekstramateriale og Blu-ray: Der medfølger over en times ekstramateriale på Blu-ray-udgivelsen, hvor man således kan få et bedre indblik i filmen og dens tilblivelse, mens der også er et kommentarspor med filmens instruktør, der kommer ind på diverse aspekter ved filmen. Herudover lyder selve filmen godt og ser skarp ud med flotte farver og solid kontrast samt god bund og top i lydsporet.

’The Woman King’ udkommer på dvd og Blu-ray den 7. januar.