Den generiske krigsfilm ‘Devotion’ flyver fladt afsted

Biografanmeldelse: Der er i udgangspunktet lagt op til både medrivende fly-action og store følelser, når krigsdramaet ’Devotion’ flyver udi sin historie om krig, racisme, sammenhold og dedikation. Historien er ovenikøbet baseret på rigtige begivenheder og virkelige personernes liv, hvor man her følger to toptrænede kamppiloter i den amerikanske krigsflåde anno 1950.

De to mænd og deres dygtige kollegaer står her overfor nogle svære missioner under Korea-krigen, hvor de risikerer livet med luft under vingerne og skarpe skudsalver lige i halefjerene. Vi møder således den første sorte kamppilot Jesse Brown og hans partner i luften Tom Hudner. De tos møde bliver ikke blot starten på et professionelt parløb, men også et spirende venskab.

Ganske vist er Brown en fåmælt herre med en svær fortid i bagagen og en nutid, der ej heller er nem, det ene og alene grundet hans hudfarve. Han har i den grad måttet kæmpe sig til sin position. Den noget mere bekymringsfrie Hudner har svært ved at finde ind bag sin wingmans facade, hvilket dog naturligvis sker, så følelserne kan slippes løs, når krigen først får fart på.

Desværre fremstår begge mænd som generiske brikker i en film, der kæmper med forudsigelighed, klichéer, troværdighed og forglemmelige karakterer. Det er fatalt for en film, der bl.a. satser på det menneskelige drama. De ellers ganske fint iscenesatte kampscener i luften får heraf aldrig rigtigt nærvær. De bliver aldrig medrivende. Jeg føler ikke det menneskelige drama højt til vejrs.

På samme måde, så fiser også det ellers ganske store karaktergalleri fladt under radaren, hvor ikke rigtigt nogle af Brown eller Hudners kollegaer står mindeværdigt tilbage. I stedet fedtes hele baduljen ind i det generisk fortalte drama, hvilket underminerer engagementet i både menneskene og action-delen. Hertil kommer den racisme, som Brown er udsat for. Den forløses halvhjertet.

Der er en skam, at de ellers velmenende og i udgangspunktet interessante tematikker og historiemæssige byggeklodser aldrig for alvor får luft under vingerne. Bl.a. fordi man som Brown og Hudner finder nærværende og karismatiske Jonathan Majors og Glen Powell. De to har bare ikke et videre spændende manuskript at arbejde med, hvilket er tilfældet for filmens historie i det hele taget.

’Devotion’ får 2 ud af 6 stjerner:

’Devotion’ har biografpremiere den 1. december.