Journalistdramaet ‘She Said’ optrevler intimt sagen mod Harvey Weinstein

Biografanmeldelse: Det er med den meget omtalte sag mod den berømte og magtfulde filmproducer Harvey Weinstein som omdrejningspunkt, at man med ’She Said’ kommer ind på livet af det arbejde, som de to journalister Jodi Kantor og Megan Twohey udførte, hvilket ledte til at få produceren for en dommer og hans mange seksuelle overgreb frem i lyset, at det minutiøse narrativ foldes ud.

Sagen mod Weinstein var også sagen, der for alvor startede en global bevægelse under navnet MeToo, hvor kvinder verden rundt stod frem med deres historier om seksuelle overgreb. Ikke kun i Hollywood, men også adskillige andre brancher. I ’She Said’ holdes det primære fokus dog på sagen med den toneangivende filmmand og de konsekvenser, den har for både de to journalister og ofrene.

Carey Mulligan og Zoe Kazan leder an som de ihærdige New York Times-journalister, der må gå sit igennem for at få nedbrudt den mur af tavshed, der ellers møder dem i deres optrevling af de tragiske beretninger fra adskillige kvinder. For hvordan kan disse overgreb overhovedet lade sig gøre i så mange år? Hvorfor har folk omkring produceren set igennem fingre med hans systematiske magtmisbrug?

’She Said’ er således ikke kun en historie om filmmogulens fald fra tinderne og hans domfældelse i 2020, men også historien om den afgørende gnist, der i den grad satte fart på #metoo-bevægelsen. Det er endvidere også historien om to kvinders utrættelige kamp og de heraf følgende konsekvenser i privaten samt en historie om, at graverjournalistik lønner sig.

Desværre lykkedes det ellers interessante, spændende og komplekse puslespil af dramatiske brikker ikke alle helt at komme nuanceret ind under huden på sin historie. Bl.a. får konsekvenserne i privatlivet hos ofre og journalisterne ikke helt tyngde nok. Ikke desto mindre lykkedes instruktøren Maria Schrader ganske fint med at holde et intimt og engagerende momentum i den rent journalistiske del af fortællingen.

’She Said’ er kort fortalt en både velfortalt og velspillet beretning om en af nyere tids mest skelsættende sager om seksuelle overgreb og systematisk magtmisbrug, der også har et ganske godt greb om det minutiøse journalistiske arbejde, der ligger bag, mens det mere menneskeligt bårne drama ikke helt har samme nuancerede tyngde, hvilket filmen kunne have fået endnu mere pondus af.

’She Said’ får 4 ud af 6 stjerner:

’She Said’ har biografpremiere den 17. november.