Neo og Trinity er tilbage i meta-land i ‘The Matrix Resurrections’

Science fiction på 4K Ultra HD: Jeg husker første gang, jeg så den første og banebrydende ‘The Matrix’. Det var en vild oplevelse. Det er det stadig, når jeg genser den. En nyklassiker, der i den grad stadig holder. Men efter den første film i 1999, kom der så to efterfølgere i 2003 med henholdsvis ‘The Matrix Reloaded’ og ‘The Matrix Revolutions’. Disse to fortsættelser er mildt sagt ikke nær så elskede som deres forgænger. Eller nær så mesterlige som ‘The Matrix’.

Jeg vil dog sige, at jeg absolut ikke hader de to fortsættelser, der begge byder på hver deres medrivende højdepunkter. Blandt andet og ikke mindst en yderst gribende og vild biljagt, hvor pedalen er trådt helt i bund. Så absolut godkendt. Men hvad, de fleste nok troede skulle forblive en trilogi, er nu blevet udvidet med endnu en film. Den fjerde i rækken med ‘The Matrix Resurrections’ fra 2021.

Hvis du troede, du vidste, hvad du ville få med netop ‘The Matrix Resurrections’, så tror jeg, at du må tro om igen. For mig er her i hvert fald tale om noget af en anden filmoplevelse end i hvert fald, hvad jeg lige havde set komme. Uden at ville spoile for meget og som sådan gå længere ind i selve filmens historie, vil jeg sige så meget som, at her leges endnu mere med diverse metaplaner, der snor sig både ind og ud af vores og filmens virkelighed.

‘The Matrix Resurrections’ er nemlig en i høj grad både legesyg og yderst selvbevidst film, der blandt andet taler direkte til filmenes fans, som der her bliver leget kispus med. For mig fungerer filmen bare aldrig rigtigt, men går i stampe gennem sine mange og meget tungt skrevne replikker. For der bliver virkelig snakket meget i denne fjerde The Matrix-film. For meget. Det er mere end kikset hjerneøvelse og metaleg, end en film, der får mig revet med.

Det virker i sidste ende desværre som noget spild af gode folk som netop Keanu Reeves og Carrie-Anne Moss, der er tilbage i deres ikoniske roller som Neo og Trinity. Der er dog trods alt få momenter, hvor det er ret cool, at se den legendariske duo tilbage. Overordnet fungerer filmen bare ikke i al sin metalegende virvar, hvor end ikke filmens actionscener rigtigt overbeviser. De virker tunge og fremstår desværre ret så uelegante.

‘The Matrix Resurrections’ lander derfor også både undervejs og i sidste ende tungt på røven, hvor den flere steder minder mere om dårlig fanfiction på et stort budget. Tilgengælder udkommer filmens på det yderst lækre 4K Ultra HD-format, hvor filmen også medfølger på Blu-ray, mens man også finder lidt ekstramateriale at dykke ned i. Her bliver der således blandt andet kigget på netop den nye films actionscener.

‘The Matrix Resurrections’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 24. marts.