Lady Diana-dramaet ‘Spencer’ er smuk, klaustrofobisk og tragisk

Biografanmeldelse: Nærmest som et drømmende mareridtsspejl holdt op mod fortidens virkelighed, foldes historien om en række skæbnesvangre juledage sig dragende ud i dramaet ’Spencer’. Her følger man prinsesse Diana, der er på ferie med sin royale familie på et stort gods sat i den smukke engelske natur. Der er dog langt fra noget smukt over forholdet mellem Diana, familien og manden Charles.

Diana synes her nærmest som fanget i det ornamenterede gods’ indre, der kun tager et mere og mere klaustrofobisk greb i prinsessen, hvor skilsmissen med prins Charles sitrer forude, mens Lady Di også kun agerer mere og mere oprørsk overfor husets mange stive traditioner. En juleferie pakket ind i melankolsk tungsind i form af prinsessen, der ikke længere vil de royale gemakker.

’Spencer’ er således en både smuk, tragisk og klaustrofobisk film, der emmer af feberdrømme viklet rundt om Dianas sind, der filmen igennem bliver nedbrudt så meget, at hendes virkelighed slår knuder og bevæger sig over i syner og mareridt. Jeg vikles med ind i hendes sind. Det er både engagerende forløst og visuelt brillant sat i scene, hvor ikke mindst også Kristen Stewart er stærk i titelrollen.

Her går Kristen Stewart på det nærmeste i et med sin rolle, der emmer af en sart skrøbelighed, men også en bestemt stædighed og en sød charme. Hun er nem at holde af og holde med. At lade sig gribe af. Det blev jeg i hvert fald. På samme måde som også filmens bjergtagende univers af naturens vidder og godsets draperede indre greb mig. Ganske enkelt en visuel lækkerbisken af fotograf Claire Mathon.

Hertil kommer også det vibrerende smukke og klassisk legende score af Jonny Greenwood, der både har filmisk sammenhængskraft og musikalsk kaos, der fornemt smelter sammen med fortællingens helt drømmende greb om titelkarakterens udvikling og rejse gennem juledagene, hvor vanviddet synes at gemme sig pirrende i kulissen. Diana, en kvinde på randen af et sammenbrud.

Instruktør Pablo Larraín har med andre ord skabt et mesterligt værk om bl.a. sorg, melankoli, fangenskab, vanvid, skæbne og bristede drømme. Det hele bundet sammen af en billedbrillant slagside, hvor lyddesign og dirrende musik snøres smukt og gribende sammen med Kristen Stewarts gribende og rørende skæbneportræt af prinsesse Diana, som vi alle kender den tragiske udgang på.

’Spencer’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Spencer’ har biografpremiere den 25. december.