‘The Tragedy of Macbeth’ leveres i billeddragende sort/hvid

Biografanmeldelse: Baseret på William Shakespeares klassiske tragedie foldes ’The Tragedy of Macbeth’ i hænderne på instruktør og forfatter Joel Coen billedskønt ud i det ene dragende billede efter det andet i smuk sort/hvid. Her er nemlig tale om en film, der i særdeleshed også fortæller sin dramatiske historie via sin visuelle side, der fører mig ind i sit sitrende univers af interessante skæbner.

Her møder man i front Macbeth, der overbevises af tre urovækkende hekse om, at han skal være Skotlands næste konge. Det er helt kort det dramatiske afsæt for fortællingen, der med sikker hånd om sine æstetiske virkemidler hvirvler mig ind i dramaet, hvor Macbeth – med støtte fra sin hustru – kun bliver præget mere og mere af sine ambitioner om magt og det at besidde tronen.

Det er således historien om en mand, der kigger lige lukt ind i vanviddet og sin egen undergang, uden dog tilsyneladende at kunne gøre noget for at stoppe sin egen tragedie, der synes uundgåelig. Til at forløse filmens temaer som netop magt og farlige ambitioner, videre til skyld, skæbne og paranoia samt rå menneskelighed, finder man i titelrollen en karismatisk Denzel Washington.

En ting er som nævnt filmens fandens flotte billedside af bl.a. skarpt skåret arkitektur og hårde skygger, noget andet er rollebesætningens præstationer og forløsningen af manuskriptets gamle ordbrug, der i ånd med Shakespeares forlæg maler med billedskabende beskrivelser og gribende metaforer. Her formår netop og bl.a. Denzel Washington at give ordene et naturligt liv og dramatisk pondus.

Som Macbeths støttende hustru finder man den altid seværdige Frances McDormand, der her tager sit dramatisk sikre greb i mig med et ansigt, jeg ikke kan tage øjnene fra. Dette gælder i særdeleshed også Kathryn Hunter som de tre foruroligende og helt overjordiske hekse. Hun er for vild. Men alles ansigter – nogle mere karismatiske end andre – står som mejslet i forførende sort/hvid.

’The Tragedy of Macbeth’ er fotograferet billedbrillant af Bruno Delbonnel, mens filmens særegne arkitektur og helt mytiske omgivelser er bragt til dirrende live af production designer Stefan Dechant. Lydsidens skarpe væsen og musikken af Carter Burwell understøtter desuden fornemt dramaet og de medvirkendes præstationer, hvor Denzel Washington ejer hver en scene, han er med i.

’The Tragedy of Macbeth’ får 5 ud af 6 stjerner:

’The Tragedy of Macbeth’ har biografpremiere den 16. januar.