‘Swan Song’ giver scenen til Udo Kiers flamboyante frisør

Biografanmeldelse: Den for evigt karismatiske Udo Kier griber i ‘Swan Song’ sin flamboyante rolle som frisør og skønhedsekspert om struben på både rørende, melankolsk og morsom vis. Den 77-årige legende gør nemlig den måske nok lidt ujævne film hele turen værd. Han har med andre ord et af de der ansigter, jeg ikke kan tage øjnene fra. Det i både skønne nærbilleder og dansende totaler. Han er forrygende!

Udo Kier er den egenrådige Pat Pitsenbarger, en nu pensioneret frisør, der engang var toppen af poppen i de finere kredse samt en del af sin bys festlige natteliv og homomiljø. Nu er han derimod bosat på et trist plejehjem, der mest af alt minder om et fængsel, hvor han bruger dagene på at ryge i smug, folde servietter og stirre ud i luften. Ikke just et liv, der passer den aldrende excentriker.

Da Pat imidlertid får tilbuddet om at fikse sin netop afdøde klient op til begravelsens åbne kiste, flygter han fra plejehjemmets grå indre og ud i virkeligheden, hvor han kommer til at møde sig selv i den omverden, som nu har forandret sig, siden han sidst var en del af den. Fortidens spøgelser og uløste konflikter skyder op omkring ham, mens Pat på sin vej også mindes om, hvem han i virkeligheden er og var.

Der er ingen tvivl om, at ’Swan Song’ er Udo Kiers ubetingede show. Han vibrerer medrivende i hvert et billede, han indtager med sit umiskendelige nærvær og sine dragende øjne, der lyser hver en scene op. Det både de melankolske og bittersøde samt de humoristiske og kærlige. Fortællingen rummer nemlig både mørket og lyset – opture og nedture – som det nu engang er tilfældet med livets gang.

Pat bærer da også på en stor sorg og smerte i mindet om sin nu afdøde partner, men han er også et levende livstykke, der vil det smukke og sjove her i livet. Det betyder bl.a. store diamantringe, en farverig hat og et affekteret kropssprog. Han indtager filmen, scenerne og verden omkring sig. Det er derfor også en skam, at filmen bl.a. løber ind i fortællemæssige ujævnheder undervejs.

’Swan Song’ får nemlig ikke helt givet samme nærværende tyngde til de øvrige medvirkende, mens beskrivelsen af byen Sandusky og dens miljø er en smule underudviklet. Det sagt, så er ’Swan Song’ kort fortalt en på flere måder både livsbekræftende, betagende bittersød og underspillet sjov fortælling om livet, døden og alt det, vi bruger tiden på, mens vi er i live.

’Swan Song’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Swan Song’ har biografpremiere den 4. november.