‘Skyggen i mit øje’ er tragisk brutale skæbnefortællinger

Biografanmeldelse: Tragedien males op med storslået schwung og tryk på dramatikken i Ole Bornedals krigsfilm ’Skyggen i mit øje’. Instruktøren og manuskriptforfatteren tager mig her med tilbage til København anno 1945, hvor tragedien indtræffer den 21. marts. Det er nemlig dagen, hvor Den Franske Skole fyldt med både undervisere og elever bliver bombet i sænk ved et fatalt angreb.

Det heftige bombeangreb fra luften var nemlig tiltænkt Gestapos hovedkvarter Shellhuset midt i København, men grundet skæbnesvangre begivenheder, bliver skolen bombet. Shellhuset rammes dog også, hvor tyskerne ellers har placeret en række danske fanger på øverste etage som et levende værn mod angreb. Modstandsbevægelsen beslutter på trods – med hjælp fra britiske piloter – at angribe.

Det er denne skæbnesvangre dag og voldsomme angreb, der er filmens dramatiske omdrejningspunkt, hvor man møder en række forskellige parter i den historiske fortælling. Fra skolebørnene og skolens nonner, til frihedskæmpere og piloter samt forældre og Gestapo. Således fletter disse forskellige fortællespor sig sammen, mens tiden tæller ned til tragedien.

Ole Bornedal fortæller med en dejligt rå og blodigt brutal klo om fortællingen sin historie, hvor tragedien trækker sine grumme spor gennem rækken af de menneskeskæbner, vi møder. Her er ikke berøringsangst med det ubehagelige og det tragiske. Her får døden og ubehaget lov til at folde sig ud. Fra de grædende skolebørn til de sorgramte forældre og piloternes plagede sind.

Det er dramatisk svulstigt fortalt og medrivende udfoldet, hvor man får lov at mærke både de larmende bombenedslag og flyenes hastighed. Godt nok kommer jeg ikke sådan helt ind under huden på rækken af karakterer, det selvom man finder både fine og rigtigt gode præstationer fra rollebesætningen. Lige fra børnene, hvor eventyret slås itu, videre til forældrenes sorgfyldte blikke.

Bl.a. brænder Danica Curcic rørende igennem som mor, mens Bertram Bisgaard, Ella Josephine Lund og Ester Birch er et gribende skolebørns-trekløver. Fanny Bornedal og Alex Høgh er dramatisk potente som plaget nonne og dansk tysker-hjælp.  Desværre mister fortællingen noget af det ellers engagerende momentum i sit afsluttende kapitel, der dog rummer både gribende grumhed og fortvivlende død.

’Skyggen i mit øje’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Skyggen i mit øje’ har biografpremiere den 28. oktober.