Ridley Scotts ‘The Last Duel’ er træg, men får pondus i sin intense finale

Biografanmeldelse: Legendariske og tilsyneladende ustoppelige Ridley Scott har ganske vist rundet de 83 år, men det stopper ikke instruktøren fra at kaste sig over et udstyrsstykke med periodedramaet ‘The Last Duel’, hvor fortællingen, der ses fra tre synsvinkler, leder op til netop den sidste duel, en duel til døden. Desværre er vejen mod den intenst forløste finale ujævn og noget træg.

Historien udspiller sig i råt og farvenedtonet Frankrig i det 14. århundrede. Her følger man et trekløver bestående af ridderen Jean de Carrouges, væbneren Jacques Le Gris og Carrouges’ hustru Marguerite. Men da en brutal og tragisk begivenhed kommer mellem de tre parter, sås der i den grad splid i trekløveret, hvor Carrouges nu må forsvare sin egen og hustruens ære mod Le Gris.

Således er der lagt op til et dramatisk stykke historiefortælling med tematikker som ære, hævn og eftermæle videre til bedrag, retfærdighed og løgn samt kvinders yderst svære og undertrykte kår i datidens mandsdominerede samfund. Desværre løber den 2 timer og 32 minutter lange film undervejs ind i sin del af dødvande, hvor det ellers potente drama mister faldhøjde og engagerende pondus.

Fortællingen, der ellers er sat flot i scene med store vidder af det naturbrusende landskab og mægtige slotte, forfalder til sin del af repliktunge scener, hvor et ellers interessant struktureret manuskript ikke for alvor får medrivende liv. Idéen med at lade fortællingen blive fortalt fra hver af de tre parters synspunkter, bidrager dog trods alt med sin del af nuancer, når karaktererne trænger til det.

Man finder her en krigerisk og arret Matt Damon som den retfærdighedssøgende Carrouges, mens Marguerite spilles med både styrke og sarthed af Jodie Comer. Hertil kommer Adam Driver som kvindeforfører og charmør i rollen som Le Gris, mens der spædes til med en ondsulet og liderlig Ben Affleck som magtmennesket grev Pierre d’Alençon.

Affleck har tydeligvis haft det sjovt med sin sleske rolle. Han synes dog noget løsrevet fra dramaets kernekonflikt mellem de tre parter, hvilket er en skam, da han er et underholdende bekendtskab. Kort fortalt leverer Ridley Scott en flot film, men desværre også et drama, der bliver noget tung i røven undervejs i sin lidt for lange spilletid, mens intensiteten dog heldigvis indfinder sig i den sidste duel.

’The Last Duel’ får 3 ud af 6 stjerner:

’The Last Duel’ har biografpremiere den 14. oktober.