‘Flugt’ greb mig om hjertet med sin gribende flygtningeberetning

Biografanmeldelse: Den 36-årige Amin bærer på en tung historie. En gribende, hjerteskærende og traumatisk historie. En historie om at flygte fra Kabul under Afghanistans borgerkrig, hvor hans barndom ellers havde været ubekymret og fri. Flugten begynder, da Amin er blot 11 år gammel. En lang rejse med frygt, mistro og forfærdelige skæbner undervejs, inden han lander i Danmark hele fem år senere.

Det er den historie instruktør Jonas Poher Rasmussen fortæller i sin dokumentar ’Flugt’, der for langt det meste af tiden er en animeret fortælling med interviews med Amin i animeret form. Fra både barndommens liv og flugten, mens der drypvist undervejs også bruges rigtige billeder fra Afghanistan og krigens grusomme begivenheder. En sammensmeltning, der fornemt udfolder skæbneberetningen.

For ganske vist er der for mig grundet animationen i samspil med bl.a. Amins stemme også til en start lidt en distance mellem mig, Amin og hans fortælling. Heldigvis får Amins skæbne sit greb om mig, efterhånden som den foldes ud med alle sine problematikker og konsekvenser af den farefulde rejse, han har været på. Det hele fortalt i roligt tempo, så der er plads til både små detaljer og de større linjer.

Det er en historie om bl.a. familie, overlevelse og det ikke at høre til et sted. Det ikke at have et hjem. Det at være rodløs i livet. Det er også en fortælling om Amins kamp med sin identitet, da han undervejs i sin historie bevæger sig ind i teenageårene, hvor han indser, at han er til mænd, hvilket han skjuler for familien og alle andre af frygt for, hvordan de vil reagere.

Selvom det er en hård beretning, der bl.a. sætter sine rådvilde spor i Amins liv og sind, så er der også plads til fine lyspunkter af humor. Bl.a. set i Amins teenager-crush på Jean-Claude Van Damme. Denne af og til lettere tone i filmen, står i gribende kontrast til den lange flugt, som både hans søskende og alenemor er en del af. Det er på en gang hjerteskærende, gribende og ganske forfærdeligt.

Det er lykkedes Jonas Poher Rasmussen på fornem vis at sætte Amins fortælling og bortgemte fortid i gribende animeret scene. Det er desuden første gang, han fortæller åbent om flugten og alt, hvad den indebærer af smerte og hemmeligheder, hvilket truer med at spænde ben for lykken i hans voksne liv. Animationen er flot, opfindsomt og dragende udfoldet i engagerende samspil med bl.a. Amins stemme.

’Flugt’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Flugt’ har biografpremiere den 17. juni.