Den svære kærlighed er billedberigende i ‘Happy Together’

Biografanmeldelse: Den svære kærlighed bruser billedberigende i Wong Kar-Wais ’Happy Together’ fra 1997. Man følger her det passionerede, men også problemfyldte forhold mellem Ho Po-wing og Lai Yiu-fai, der gang på gang går fra hinanden og finder sammen igen. De rejser her fra Hong Kong til Argentina for at finde retning i livet og måske endda hinanden – sådan for alvor.

Det er med smittende energi, at den dragende fortælling om de to mænd folder sig ud og griber mig om struben – dog primært visuelt. Her får filmfotograf Christopher Doyle nemlig spundet en livlig, sitrende og bevægelse billedside sammen, der med bl.a. håndholdt kamera og helt svimlende bevægelser fornemt matcher den ligeledes svimlende kærlighedsfortælling.

Følelserne bruser ganske vist mellem Ho Po-wing og Lai Yiu-fai, men de tager desværre aldrig sådan for alvor fat i mig, hvor også historien bølger en kende frem og tilbage i samme kærlighedsspor. Heldigvis stikker fortællingen dog også af i ganske overraskende retninger mellem de to, hvilket på ok engagerende vis holder mig fortsat interesseret i de to stridende kærlighedsfugle.

Selvom det for mig ganske vist mest er den både medrivende hektiske og smukt komponerede billedside med alt fra tilrøgede barer, gult belyste gader og patinafyldte lejligheder, så er både Leslie Cheung og Tony Leung virkeligt gode og giver fortællingen levet liv, nerve og nærvær – både hver for sig, men særligt sammen, hvor forholdet og lidenskaben slår de famøse filmiske gnister.

Det er måske nok en lille, men heldigvis også følelsesmæssigt nuanceret kærlighedsfortælling, som Wong Kar-Wai med stor energi skyder både energisk fortumlet og visuelt forførende afsted mod både mine øjne, ører og mit hjerte. At jeg så primært gribes af filmens legende visuelle univers er lidt en skam, når nu der ellers både er smæk på de store følelser og nærværende præstationer af de to mænd i front.

Kort fortalt er ’Happy Together’ et billedsmukt ridt ind i den svære kærlighed, der berusende bruser frem og tilbage mellem to søgende og rodløse sjæle portrætteres med troværdigt liv af Leslie Cheung og Tony Leung. Så selvom jeg måske nok ikke sådan fuldbyrdet løftes ind filmens følelsesliv, vil jeg anbefale, at man bevæger sig ind i biografens magiske mørke for at opleve denne repremiere.

’Happy Together’ får 4 ud af 6 stjerner:


’Happy Together’ får repremiere den 24. juni.