‘The Unholy’ står for billige gysertricks og slatne chok

Biografanmeldelse: Det er den klassiske kamp mellem det gode og det onde, der udkæmpes i det religiøse gys ’The Unholy’. Det er også de klassiske gysertricks i skuffen, der her hives frem i tomgang – rækken af billige gysertricks. Desværre. Der skrues nemlig gyset igennem bl.a. op for slatne chok og ikke mindst forcerede jump scares. Desværre gav ingen af delene mig nævneværdige gib i kroppen.

Det er en skam, at gyset ikke tør tro på og bero mere på fortællingens ellers iboende uhygge og religiøst gysende tvetydighed. Filmen handler nemlig om den unge kvinde Alice, der øjensynligt får besøg af den hellige Jomfru Maria. Efterfølgende bliver hun på utrolig vis i stand til at udføre mirakler og helbrede de syge. Dette tiltrækker snart stor opmærksom fra den omkringliggende verden til Alice og hendes lille by.

Fra starten har den afdankede journalist Gerry fulgt begivenhederne på tæt hold, da han var i byen for at skrive en anden historie, der dog snart kom til at stå i skyggen af Alice og miraklerne. Nu har han således fået mulighed for på nærmeste hold at stille de vigtige spørgsmål og fortælle den utrolige historie til verden. Han begynder dog snart at se, at der måske ulmer noget skræmmende ondt i skyggerne.

For måske det ikke er den gode Jomfru Maria, der stråler fra himlen, men noget ondt? Det er netop i krydsfeltet mellem det gode og det onde, at filmens religiøse gys udspiller dig. Det med Alice som sart katalysator. Hun spilles med ganske fin lethed og uskyldsrent nærvær Cricket Brown, uden dog helt at brænde igennem. Men her spænder bl.a. det klodsede manuskript og de billige gysertricks også ben.

Overfor den mirakeludøvende Alice finder man netop Gerry. En journalist, der for år siden havde stor succes. Nu triller han rundt i sin bil med en sprutflaske på passagersædet og må hustle sig til en god pris for sine små historier. Med historien om Alice øjner han igen at kunne få den succes og berømmelse, han higer efter. Det er altså bl.a. også i samspillet mellem Alice og Gerry, at den dramatiske nerve skal findes.

Der opstår dog ikke videre medrivende dramatisk nerve mellem de to, hvor et ellers umage og fint forhold kunne have spiret. Skeptikeren, der møder miraklet. Jeffrey Dean Morgan har dog ok tilstedeværelse og tilpas med charme som Gerry til, at jeg fint både kan holde af og med ham. Jeg bliver bare aldrig revet med af karaktererne og da slet ikke af det forjagede og klichéfulde gys, der skærer alt ud i grimt og larmende pap og bøjede neonrør af klodset manuskriptskrivning. Øv.

’The Unholy’ får 2 ud af 6 stjerner:

’The Unholy’ har biografpremiere den 20. maj.