’The Farewell’ er et sart, rørende og fint familieportræt

Biografanmeldelse: Livet byder på både sygdom og død, men heldigvis også glæde og lykke. I dramaet ’The Farewell’ danser disse modsætninger side om side. Vi møder nemlig her en kinesisk familie, hvoraf den ene del bor i USA, mens den anden lever i Kina. Men da deres bedstemor Nai Nai bliver diagnosticeret med kræft i en fremskreden fase, vender det op og ned på familiens liv.

Familien i USA drager nemlig til Kina under påskud af at skulle til et bryllup. I virkeligheden er de rejst den lange vej for at tilbringe den sidste tid sammen med bedstemoren. Der er bare lige det men, nemlig det, at familien vælger ikke at fortælle Nai Nai, at hun er dødeligt syg. Så i dette drama, hvor sandheden gemmes bekvemt væk, skal bl.a. det amerikanskboende barnebarn Billi forsøge at navigere.

’The Farewell’ er på den måde et både sart, rørende og fint familieportræt, hvor emner som familie, forskelligheder og tilhørsforhold får fint liv i de familiemedlemmerne. Her er desuden en engagerende intern dynamik i familien, hvor menneskelige nuancer kommer i interessant i spil. Særligt fint i forholdet mellem Billi og hendes bedstemor Nai Nai.

For i sin tilbagevenden til Kina bliver Billi konfronteret med en kultur, der nu synes mere fjern for hende, mens også forholdet til bedstemoren blomstrer op. Det er på en gang både skrøbeligt og hjerteligt at følge dette forhold udvikle sig, hvor også resten af familiens interne forhold skaber et troværdigt drama, der på trods af sin alvorstunge klangbund bestemt ikke er uden lethed og humor.

Jeg bliver nemlig helt grundlæggende – på trods af dødens skygge i filmen – i godt humør af at være i selskab ikke kun med den livsglade Nai Nai, men også det at se, hvordan livet leves på trods af løgnen. Her stilles dog også det tankevækkende dilemma op omkring hvorvidt, man skal holde en sådan sandhed hemmelig eller om man bør fortælle den syge om den.

’The Farewell’ er ganske enkelt et velspillet, hjertevarmt og livsopløftende drama, der har en fin lethed og tilpas med morsomme scener til, at det ellers tunge emne om døden og sygdom ikke tynger filmen i en dyster retning. Jeg blev i hvert fald fint ført ind i en levende familie, der på trods af konflikter, løgnen og deres forskelligheder bød mig indenfor i en fortælling, der gjorde mig i godt humør.

’The Farewell’ får 4 ud af 6 stjerner:

’The Farewell’ har biografpremiere den 20. august.