’Little Joe’ leverer et urovækkende og satirisk sødt blomster-gys

Biografanmeldelse: Det er med rolige skridt, at jeg føres ind i det foruroligende, men også underspillet morsomme science fiction-gys ’Little Joe’. Således bliver jeg grebet af fortællingen i rolige drag af urovækkende gru, hvor blandt andet det dirrende score både er med til at slå filmens kuldegysfremkaldende stemning an og løfte den, når historiens uhygge ikke helt selv kan følge med.

For hvad er det egentlig, der er så skræmmende i ’Little Joe’? Jo, det er såmænd nogle røde blomster, der er skabt i et klinisk laboratorium med målet at få dets ejere til at blive lykkeligere. Ja, en ny art blomst med antidepressiv virkning. Således vil ejere af blomsten både blive lykkeligere og samtidig vil den kunne kurere depression. Smart!

Men måske er det ikke helt så smart, som forskeren Alice havde tænkt det. For det viser sig på snigende vis, at der er noget underligt urovækkende ved blomsterne, der snarere end at gøre folk lykkeligere, ændrer deres personlighed til noget andet – og ikke umiddelbart til det bedre. Men kan det nu også passe – for det er jo bare blomster?

Jeg er dog naturligvis ikke i tvivl om, at der er noget skummelt ved blomsterne – og at de naturligvis har en negativ effekt på dem, der kommer i duftende kontakt med dem. Men måden, hvorpå fortællingen sættes i scene og foldes ud, gør ’Little Joe’ til en fornøjelig og sine steder også dejligt gysende oplevelse, der står på ryggen af blandt andet en film som ’Invasion of the Body Snatchers’ fra 1978.

Desuden fungerer plantelaboratoriet med sine kliniske lokaler, koldt lys og helt klaustrofobiske indre som en solid setting for det isnende blomstergys, der heldigvis ikke tager sig selv alt for seriøs. I takt med, at filmens intensitet tager til, bliver der således også gjort plads til underspillet og satirisk sort humor. Ja, instruktør og medforfatter Jessica Hausner ved udmærket godt, hvad hun laver.

Det kan man også se på måden, hvormed fortællingen sættes i scene – blandt andet med fornemt eksekverede kamerabevægelser, der holder ellers rolige scener i live og mig til gyserfadet. ’Little Joe’ er med andre ord en velinstrueret blomstergyser, der har øje for det morsomme i sin fortælling, uden at det giver helt afkald på sin grundlæggende urovækkende stemning. Skønt!

’Little Joe’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Little Joe’ har biografpremiere den 9. juli.