En ubærlig tragedie og ensomme mænd med ‘Krudttønden’

Biografanmeldelse: Angrebet på kulturhuset Krudttønden og Københavns Synagoge i februar 2015 lægger til grund for dramaet ‘Krudttønden’ af Ole Christian Madsen. Filmen er dog som det fremgår af pressematerialet “frit inspireret af de virkelige begivenheder”. Man følger filmen igennem fire mænd, der på hver deres måde er eller bliver en del af angrebet.

Der er den fraskilte Rico, som arbejder for en specialstyrke i politiet, der sættes ind ved særligt farlige opgaver. En mand, der grundet sit arbejde er nedslidt og af den grund på randen til at måtte indstille sin karriere. Han spilles fermt, med indlevelse og fint melankolsk af Nikolaj Coster-Waldau. En mand, der kæmper med sig selv, sin identitet og plads i livet.

Lars Brygmann spiller filmskaberen Finn Nørgaard, der døde under angrebet. En passioneret mand, der ikke vil gå på kompromis med sig selv, sin overbevisning om fri tale og sit arbejde. Han står i filmen derfor også noget udenfor den øvrige verden. Han vil blandt andet diskutere ytringsfrihed ved et middagsselskab, hvor han bliver lukket ned, da hyggesnak er vigtigere.

En rolig Adam Buschard ses i rollen som den veluddannede og arbejdssøgende samt hjertelige og oprigtige single Dan Uzan, der i sit virke af frivillige vagt i synagogen også blev skudt og drabt af attentatmanden Omar el-Hussein. Et fint menneskeligt portræt af en mand, der på trods af fin social omgang også synes noget ensom i sit liv.

Og så er der attentatmanden Omar el-Hussein, der spilles intenst Albert Arthur Amiryan. Et svært portræt at forløse. Men han gør, hvad han kan med sin rolle og lykkedes fint med det. Desværre kommer jeg bare ikke for alvor ind i hovedet på ham andet en flygtigt og en smule overfladisk. Det er en skam for filmen, der i øvrigt måske nok savner lidt flere nuancer.

Det sagt, så er det en ganske fint forløst fortælling om fire mænd, der på hver deres måde synes at stå enten udenfor samfundet eller i den omgangskreds, de befinder sig. Denne vinkel på mændene er på trods af filmens skønhedsfejl et fint greb, der viser, hvordan det at stå ved sin overbevisning eller standhaftigt holder fat i sin vej i livet påvirker mennesker meget forskelligt.

‘Krudttønden’ får 3 ud af 6 stjerner:

‘Krudttønden’ har biografpremiere den 5. marts.