En tilbagevenden til ondskabens hotel med ‘Doctor Sleep’ på 4K Ultra HD

Gys på 4K Ultra HD: Der er ingen grund til at sætte næsen op efter en film, der bare nærmer sig at være i gysende liga med Stanley Kubricks horror-mesterværk ‘The Shining’ fra 1980. Mindre kan bestemt også gøre det – helt nok bliver det dog desværre aldrig med ‘Doctor Sleep’, der følger den nu voksne Danny Torrence, der er mærket af begivenhederne på The Overlook Hotel som barn. Nu udkommer filmen på 4K Ultra HD.

Denne efterfølger er – som den første film – baseret på et bogforlæg af gysets mester Stephen King. Jeg har dog ikke læst nogen af dem, så jeg holder mig fra sammenligninger – men nu skal en film også kunne stå alene og for sig selv. Det kan ‘Doctor Sleep’ også – selvom det bestemt er en fordel at have set ‘The Shining’, blandt andet grundet forhistorien og ok fine referencer undervejs.

Desværre er her tale om en film, der efterhånden som historien skrider frem også bliver en smule søvnig – no pun intended. Det er blandt andet småt med reel spænding og uhyggelig bliver filmen aldrig. Allerhøjest en smule urovækkende, men aldrig noget, der tager for alvor fat. End ikke et par jump scares rammer rent. Det hjælper heller ikke just, at hovedskurken ikke er uhyggelig.

Her finder man en ellers god Rebecca Ferguson som den mystiske Rose the Hat, der leder an i en kultlignende gruppe, som lever af at suge livet ud af mennesker med evnen til at ‘shine’ – evnen man så Danny have i ‘The Shining’ – for at opnå udødelighed. Ja, denne omgang gys er egentlig dejligt skør og langt ude. Det redder bestemt den ellers en smule flade fortælling på vej.

Dannys evne til at ‘shine’ – blandt andet det at kunne kommunikere med de døde og snakke mentalt med andre – er stadig intakt. Han kommer i ‘Doctor Sleep’ i kontakt med teenageren Abra, der har de samme evner. De to må nu stå sammen mod Rose the Hat og hendes følge, inden de tager livet af flere samt ikke mindst dem selv.

Det lyder både spændende, mystisk og engagerende, men det bliver det kun momentvis, mens fortællingen mister momentum flere gange udervejs. Ja, filmen er med sine 2 timer og 31 minutter desværre også for lang for sit eget bedste. Den mister ganske enkelt intensitet, nærvær og dramatisk tyngde. Ewan McGregors martrede Danny gør dog ok fin figur uden dog at bide sig fast.

4K Ultra HD og ekstramateriale: Udover, at gyserfilmen kommer på det billed- og lydoptimerede 4K Ultra HD-format, så medfølger der også en omgang ekstramateriale, hvor man kan dykke videre ned i filmen. Her ser blandt andet folkene bag filmen på vejen fra Stephen Kings bog, videre til Stanley Kubricks ‘The Shining’ og op til ‘Doctor Sleep’, mens man også får en making of samt en featurette om at vende tilbage til The Overlook Hotel.

‘Doctor Sleep’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 19. marts 2020.