Urovækkende hævnånd i et forglemmeligt gys med ‘The Grudge’

Biografanmeldelse: Hvis du synes, at titlen på gyserfilmen ‘The Grudge’ lyder bekendt, så er det fordi, at der allerede findes en god håndfuld film i det grumme gyserunivers – det både de originale japanske og de amerikanske takes på filmene. Nu er der altså nyt i universet med dette art reboot og requel. Det er altså samme præmis med en hævngerrig ånd, der er på dødeligt spil.

Denne gang ankommer vi fra Japan til USA, hvor ejendomsmægleren Peter Spencer i den lille by Cross River står for at skulle sælge et stort – og naturligvis dunkelt – hus. For huset er ikke som huse er flest. Her er nemlig blevet begået grumme mord. Så nu får alle, der bevæger ind i husets mørke en hævngerrig ånd på nakken, der ikke slipper sine ofre, før de er døde.

To betjente bliver sat på sagen – den just ankomne Muldon samt den forknytte betjent Goodman, der tidligere har været involveret i en lignende grum sag. Snart bliver de to betjente dog mere og mere viklet ind i den dødeligt farlige sag. Ja, det er grumme sager og en cool præmis for et godt gys, der altså allerede er blevet lagt grundlaget for år tilbage med de andre ‘The Grudge’-film.

Det er fortsat et interessant plot, der her vikles ud i nutid og en række flashbacks til ofre for den dræbende ånd. Det fungerer godt med disse grufulde hop i tid, hvor der således også serveres sin del af blodige og vamle mord. Her er flere cool af slagsen. Desværre forfalder gyset flere – og for mange – steder til forudsigelige og fesne jump scares, der bare ikke fungerer.

Nej, ‘The Grudge’ fungerer langt bedre, når den tør stole på sin urovækkende stemning – alt det usete og på de medvirkendes fortsatte fald ind i en ond spiral af skræk og rædsel. Men det tør den desværre bare ikke, hvorfor gyset også falder noget fladt sammen om sig selv, efterhånden som filmen skrider frem, hvor den mere og mere forjager gyset. Uden nævneværdig effekt.

‘The Grudge’ er altså et sine steder ret så indtagende og atmosfærefyldt gys, der har et ok flow, men som forfalder til flade jump scares og fesne chok. Der er dog flere fint blodige drab undervejs, der underholder i gruens tegn. Men opfindsom er filmen desværre ikke, hvorfor den da også ender som værende et forglemmeligt, men trods alt ok underholdende bekendtskab.

‘The Grudge’ får 3 ud af 6 stjerner:

‘The Grudge’ har biografpremiere den 2. jananur.