Jonathan Pryce og Anthony Hopkins er hele ‘The Two Popes’ værd

Biografanmeldelse: Der er paver på veloplagt spil i det stille drama ‘The Two Popes’. Her finder men forrygende Jonathan Pryce og Anthony Hopkins i hovedrollerne som henholdsvis den kommende og liberale pave Francis overfor den noget mere konservative pave Benedict. De to udgør en magisk duo, som bærer den sine steder lidt for stillestående film flot i mål.

Der er ganske vist to meget religiøse skikkelser i spil her, men det er mest af alt også en film om ensomhed, menneskelighed og skrøbelighed, mens her naturligvis også er spørgsmål om tro og religion på banen i et drama, der på sin egen stille måde fornemt viser mennesket bag paverne – tilført velafstemt humor de to paver imellem.

For det er bag murene i Vatikanet, man her følger Benedict og Francis, der på trods af deres forskelligheder sammen må forsøge at finde fælles fodslag for en ny vej for den katolske kirke efter, at den foregående pave er afgået ved døden, og Benedict har overtaget pladsen. Således udspiller filmen sig med både vittige og velskrevne samt velleverede samtaler mellem de to mænd.

Det er her, at filmen i den grad kommer til sin ret – netop i samspillet mellem Jonathan Pryce og Anthony Hopkins. De legemliggør deres roller på dragende, såre menneskelig og vittig vis. De to gør hele filmen værd at se, selvom ‘The Two Popes’ undervejs sine steder desværre går en smule i  stå og i ring om sig selv. Her mister dramaet momentum og nærvær.

Det er dog heldigvis aldrig mere, end af netop Jonathan Pryce og Anthony Hopkins får samlet bolden op på ny – enten med et engagerende og skælmsk smil på læben eller en velskrevet replik, der får mig med på vognen og dramaet igen. Et helt rørende drama, der får sat fine ord på netop alt fra ensomhed, fortvivlelse og menneskelighed til tro og religion.

‘The Two Popes’ er med andre ord uden tvivl Jonathan Pryce og Anthony Hopkins’ film hele vejen – også vejen igennem en smule dødvande undervejs. De viser mennesket bag deres karakterer på engagerende, morsom og nuanceret vis. Det uden, at det dog bliver alt for tungt eller, at der graves videre dybt i kirkens skyggesider. Nej, filmen bliver aldrig farlig – hvilket lidt er en skam.

‘The Two Popes’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘The Two Popes’ har biografpremiere den 12. november.