Et lavmælt og smukt forknyt drama i det islandske med ‘En hvid, hvid dag’

Biografanmeldelse: Det er mest i alt det usagte, at det hårde drama i den forknytte islandske ‘En hvid, hvid dag’ udspiller sig. Altså lige indtil det ikke gør. Men så ramler det også hårdt og medrivende. I centrum for filmen finder man den midaldrende og pensionerede politimand Ingimundur, der efter sin kones pludselige død har valgt at sætte sit liv en smule på hold.

Dagene i den øde og berusende smukke islandske natur går mest med at istandsætte sin datters hus, mens han blandt andet også passer sit barnebarn Salka og samtidig skal forsøge at komme igennem tvungne psykologsamtaler, der ikke just huer ham. Tabet, savnet og sorgen vokser dog blot stille, men sikkert lige der under huden på den plagede og mutte mand.

For hvad stiller man i grunden op, når man mister sin aller kæreste? Det er blandt andet et af de spørgsmål, der stilles i islandske Hlynur Pálmasons anden spillefilm. Hans første var den visuelt smukke og fortællemæssigt udfordrende ‘Vinterbrødre’. Med ‘En hvid, hvid dag’ har han skabt en langt mere tilgængelig film og fortælling – det med temaer som sorg, hævn og kærlighed.

Til at forløse den svært indadvendte og samtidig elskelige karakter som Ingimundur finder man den hele vejen dragende Ingvar Sigurðsson. Ham har jeg svært ved at tage øjnene fra – selvom han faktisk ikke som sådan gør det store dramatiske væsen af sig – det mest af vejen. Han spiller på – som filmen i øvrigt og nævnt ovenfor – det usagte, hvilket han på smuk vis her giver levet liv.

Ganske vist er filmen båret af sin hovedkarakter, men den smukke billedside er svær ikke også at se som et bærende element i måden, jeg oplever Ingimundur og fortællingen på. Det med sit rå, ulmende og konstant omskiftelige vejr. Naturens følelser får frit spil – modsat den plagede Ingimundur. At fortællingen undervejs mister noget momentum hist og her er altså til at leve med.

Selvom det er Ingvar Sigurðssons film, så må jeg ikke glemme Ída Mekkín Hlynsdóttir som barnebarnet Salka. Hun har en hele vejen en rolig tilstedeværelse, der går naturligt i spænd med Ingimundur. De to sammen er et rørende, ømt og fint fortalt forhold, der giver genklang hos mig og mine egne familierelationer. ‘En hvid, hvid dag’ er på trods af skønhedspletter et dragende drama.

‘En hvid, hvid dag’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘En hvid, hvid dag’ har biografpremiere den 5. december.