KURSK: Thomas Vinterberg synker til bunds med ubådsdrama

Biografanmeldelse: Thomas Vinterberg er klar med ubådsdramaet ‘Kursk’, der er baseret på en sand historie. For tilbage i 2000 gik en torpedoaffyring helt galt, hvilke sendte den russisk ubåd Kursk med 118 mænd ombord til bunds på havets dyb. Det bliver i filmen starten på den dramatiske situation, der kun eskalerer til være som tiden bare går og går.

Man følger således 23 mand, der er fanget i den klaustrofobiske ubåd ned i det kolde og våde mørke. Det er en kamp deres liv, hvor de mere eller mindre hjælpeløst bare må vente og håbe på, at de bliver reddet op fra, hvad der kan ende med at begrave dem levende. Så mens deres koner, børn og kærester venter på land, starter både en redningsaktion samt et politisk spil på land.

For det russiske redningsudstyr er ikke helt i top, hvorfor det egentlig er nødvendigt med hjælp udefra. Men Rusland vil ikke sådan lige gå med til at tage imod hjælpen og hermed tabe ansigt. Således er der altså langt op til et højspændt drama imod tiden og med en politisk slagside. Det store problem er bare, at filmen aldrig for alvor bliver spændende, engagerende eller gribende.

Hertil er der blandt andet for mange karakterer, som jeg aldrig får et forhold til – hverken blandt mændene på bunden af havet, og dem på land. Der bliver for meget statister over rollebesætningen. Hertil kommer, at filmen simpelthen mister momentum halvvejs inde i fortællingen, hvilket efterfølgende suger både intensitet og nærvær ud af begivenheder.

Fortællingen er endvidere ret så generisk udfoldet, hvor det blandt andet er meget småt med overraskelser. Dog leverer blandt andet Matthias Schoenaerts ganske fin intensitet som en af de fangede sømænd, mens Léa Seydoux er dejligt bestemt som hans desparate hustru på land. Hertil kommer en stoisk Colin Firth og en aldrende Max von Sydow i en lille, men vigtig birolle.

Man finder endvidere en række danske skuespillere, der blandt andet tæller en fint afbalanceret Magnus Millang, en rolig Bjarne Henriksen og Lars Brygman som dedikeret redningsmand. Lige lidt hjælper det dog på, at ‘Kursk’ synker helt til bunds som både en meget lidt spændende, engagerende og gribende fortælling om en ellers yderst dramatisk begivenhed.

– ‘Kursk’ får 2 ud af 6 stjerner:

– ‘Kursk’ har biografpremiere den 24. januar.