SÅ LÆNGE JEG LEVER: Alkoholiserede Rasmus Bjerg – The Movie

Biografanmeldelse: Der bliver røget, drukket og horet igennem – okay, mest røget og drukket – når Ole Bornedals biografiske drama om John Mogensen tumler sig kaotisk og fordrukkent gennem sangerens liv. Fra barndommen og frem til den tragiske afslutning. Spændt ud mellem liv og død finder man Rasmus Bjerg, der sveder, synger og konstant bæller bajere i hovedrollen.

Her er det Rasmus Bjerg som den forpinte, perfektionistiske og øldrikkende John Mogensen, der er limen, som holder sammen på det desværre ret uengagerende og fragmenterede drama, der er opkaldt efter en af musikerens mest populære hits: ‘Så længe jeg lever’. Det er da også med døden konstant spændt alkoholiseret for, at John Mogensen synes at leve livet på lånt tid.

Så længe jeg lever biograf 02

For ganske vist er der glæde, kærlighed og fællessang at finde i hans sange, der blandt andet også tæller ‘To mennesker på en strand’, ‘Fut i fejemøget’ og ‘Der er noget galt i Danmark’. Men bag de muntre toner finder man en plaget og ikke mindst fordrukken sjæl. Ja, en god gammeldags grædende klovn, hvor intet er godt nok, og hvor flasken vinder slaget. Hver gang. Tragisk.

Dæmonerne kravler således tungt og alkoholiseret rundt i John Mogensens liv. Fra hans tumulte liv i sanggruppen Four Jacks videre til mere druk og det forpinte, men succesfulde forsøg på at klare sig som solist. Som blot John Mogensen. Folkets mand, der siger tingene, som de er og synger som folk snakker. Men alt sejler for ham, mens der blot køres flere bajere indenbords.

Så længe jeg lever biograf 03

Desværre kører fortællingen i ring, hvor de fordrunkne pointer gentages. Her kæmper John Mogensen konstant med selvtilliden, musikken, alkoholen og sin lille familie. Men blandt andet står båndet til sin overraskende tilgivende hustru noget løst malet op og forbliver mest postuleret, mens jeg heller aldrig for alvor gribes af den ulykkelige fortælling om den uforbederlige dranker.

‘Så længe jeg lever’ mangler mere troværdig nærhed og nuanceret indsigt, der kunne være med til at løfte den noget banale forfaldsfortælling op af sit følelsesmæssigt frakoblede depri-hul. Løjerne fremstår usammenhængende og den dramatiske nerve mister pusten undervejs. Rasmus Bjerg gør dog sit sympatisk bedste, men får ikke meget andet end alkohol at gøre godt med.

– ‘Så længe jeg lever’ får 2 ud af 6 stjerner:
2_6 - stars

– ‘Så længe jeg lever’ får biografpremiere den 8. marts