THE FIFTH ESTATE: Der mangler krudt i denne whistleblower

Blu-ray-anmeldelse: Selvfølgelig har manden, der instruerede de to sidste og rædderlige kapitler i Twilight-sagen lavet en film om en af det 21. århundrede vigtigste historier – den om det stormombruste site WikiLeaks, dets grundlægger Julian Assange og vejen frem til sites afsløring af tusindvis af hemmelig militære dokumenter. Det kan man da kalde at have en bred spændvidde. Hatten af for det, men sgu ikke hatten af for The Fifth Estate. Det kan højest blive til et lille kip.

Filmen er dog ikke helt til hundene. Men man skulle da også være en mere end stor idiot, hvis ikke man kunne få en bare nogenlunde spændende film ud af det forlæg. En historie, der stadig udspiller sig og som vi langt fra har forstået omfanget af. Hvordan gør man så lige en så kompleks og moralsk udfordrende historie, der desuden er baseret på to bøger om WikiLeaks, spiselig for publikum?

fifth estate 02

Jo, man skruer op for musikken, skøjter mere eller mindre uelegant han over personportrætterne, skriver et manuskript, der skærer pointerne pinligt ud i pap og forsøger så ellers at holde et tempo, der ikke tillader meget fordybelse. Nej, Gud forbyde det, hvis man kom til at kede sig undervejs. Men paradoksalt nok er det netop det, man kommer til. At kede sig, selvom det man er vidne til, egentlig burde være en både dødspændende, interessant og gribende fortælling.

Men okay, jeg bliver måske en kende skarp i spyttet, men sandheden er, at filmen desværre ikke for alvor formår at gribe mig, selvom den død og pine forsøger ved at jage fra location til location og afvikle historien så hurtigt, at menneske bag glemmes i farten. Man bliver altså ikke meget klogere på hverken Julian Assange eller hans samarbejdsparter og konflikt med Daniel Berg.

fifth estate 01

Der smides selvfølgelig også lige en romance ind i spillet, så det bliver håndgribeligt, at det har personlige konsekvenser for Daniel Berg at ville trække korruption og krigsforbrydelser frem i lyset. Men forholdet er, som det mere eller mindre også er tilfældet med filmens øvrige relationer, både for løst og skitseagtigt til at have nævneværdig dramatisk pondus.

Benedict Cumberbatch og Daniel Brühl gør dog trods alt god figur som henholdsvis den excentriske Julian Assange og han beundrer, computergeniet Daniel Berg. Desværre er filmen bare for luftig til at gøre egentlig indtryk. Men som en tjep og mere eller mindre kedelig gennemgang af WikiLeaks historie, kan filmen godt glide ned. Man skal bare ikke forvente, at ens holdninger for alvor udfordres, eller at man bliver nævneværdigt klogere på Julian Assange og cirkusset omkring WikiLeaks.

Filmen, The Fifth Estate, 3/6:3_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen er desværre helt strippet for ekstramateriale. Det kunne ellers have været interessant med blandt andet et indblik overvejelserne omkring at filmatisere en så kompleks historie. Til gengæld er udgivelsens både billed- og lydside virkelig god. Farverne er mættede, billedet veldefineret og detaljerigt, mens lydsporet spiller klart og levende, hvor der er fin plads til de forskellige elementer. Lækkert.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”The Fifth Estate | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 3/6:
3_6 - stars
fifth estate cover
Originaltitel: The Fifth Estate, USA | Belgien, 2013
Release: d. 6. marts 2014
Instruktion: Bill Condon
Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl m.fl.
Spilletid: 128 min.
Udgiver: Nordisk Film[/tab][/tabgroup]