Jim Sturgess tumler rundt i hærget London

Okay, lad mig starte med ­­det positive, for der er absolut også gode ting at sige om den flagrende ’paranoia-og-nonsens-thriller-med-indbygget-romance’ Heartless. Her er nemlig et ofte forførende genremiks på færde samt en usikkerhed om, hvor filmen bevæger sig hen. En herlig uforudsigelighed, der holdes i hævd af diverse bizarre indfald, hvor man bl.a. støder på hætteklædte dæmoner og en tvetydig indisk pige.

Ankeret i filmens virvar af plotmæssige krumspring er Jim Sturgess. Han spiller den generte Jamie Morgan – en ung fotograf med et stort hjerteformet modermærke i ansigtet. Han skammer sig over sit udseende og tror ikke på, at nogen ville kunne falde for ham. Men da han møder den diabolske Papa B, der tilbyder at fjerne det hæmmende modermærke, ændres Jamies liv drastisk…

Egentlig er der meget guf at komme efter i Heartless – her er olm atmosfære samt en ambitiøs historie med flere interessante idéer i spil og god plads til eksistentielle tematikker. Men det store filmiske puslespil fangede mig bare ikke. En af grundene er, at Jim Sturgess aldrig for alvor bliver troværdig som en knægt med mindreværd – han fungerer dog fint som mut romantiker.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Men uanset hvad kommer man aldrig nok ind på livet af den plagede og komplekse Jamie, hvilket desværre hæmmer filmen. Til gengæld er Joseph Mawle med krøllet nakkegarn herlig ond som den djævelske Papa B og så besidder Clémence Poésy som Jamies romance en poetisk sarthed, der fint passer ind i det drømmende og mareridtsagtige univers.

Netop filmens evne til at balancere mellem drøm og virkelighed er ofte vellykket. Her nedbrydes virkeligheden flere gange af mærkværdige hændelser og filmen tager nærmest form af et levendegjort mareridt. Desværre forblev jeg en kold tilskuer til de visuelle narrestreger og aldrig involveret i den tragiske historie.

Men det er altid forfriskende med en film, der har ambitioner og prøver mediet af. Desværre prellede forsøget følelsesmæssigt af på mig og jeg måtte da også op til flere gange trække overbærende på smilebåndet af filmens selvhøjtidelige sludder og bastante oneliners, som fx Papa B, der slesk udbryder: “I’m like the patron saint of random violence.” – bombom.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Man finder desværre intet ekstramateriale på Blu-ray-udgivelsen. Det kunne ellers have været interessant at have hørt nogle tanker om filmen, for instruktør og manusforfatter Philip Ridley har tydeligvis op til flere ting på hjerte.

Billedsiden står flot – farveholdningen er solid og nuancerne fine. Lydsiden er også solid og giver medrivende atmosfære til det dunkle London.


Originaltitel:
Heartless, England, 2009
Instruktion: Philip Ridley
Medvirkende: Jim Sturgess, Clémence Poésy, Noel Clarke, Joseph Mawle, Ruth Sheen, Nikita Mistry, Timothy Spall m.fl.
Spilletid: 1 time 48 min.
Udgiver: Atlantic