Besættelsesgyser er effektiv neglebider

Der skrues på de helt rigtige skrækfilmsknapper i den neglebidende besættelsesgyser Insidious. En hidsig lille sag, der effektivt satte en skræk i livet på mig – men nu har jeg også et særdeles anspændt forhold til besatte børn, but who hasn’t? Jep, endelig en gyser fra Hollywoods mareridtsmaskine, der ikke er et tamt remake og som faktisk gav mig både kuldegysninger og væmmelige jump scares. Herligt.

En familie er flyttet ind i et nyt, stort hus. Men mystiske lyde og hændelser indfinder sig snart og da den ene af familiens drenge efter en ulykke på det (selvfølgelig) skumle loft ender i en uforklarlig koma, tager uhyggen for alvor til. For hvad fejler knægten i grunden og hvem er det, der hvisker i skyggerne?

Nej, det er ikke just originalitet, filmen vinder på – præmissen er velkendt og set mange gange før. Men instruktør James Wan og manusforfatter Leigh Whannell har et solidt greb om genrens klassiske virkemidler og får stablet flot ’haunted house’-stemning på benene samt flere hårrejsende scener med brug af blot skygger og skumle lyde.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Insidious er ganske vist ikke nyskabende eller en fuldformendt skrækfilm, men den er pokkers underholdende – og endnu vigtigere, uhyggelig. Jep, Wan og Whannell, der kickstartede ’Saw’-serien tilbage i 2004 har her kigget til klassikere som Eksorcisten, Poltergeist og The Omen. Bestemt heller ikke dårlige forbilleder – og slet ikke, når de får leveret snigende rædsel, olm atmosfære og veldrejede chok-effekter så medrivende.

Desværre går noget af uhyggen fløjten under den spraglede finale og familien handler ikke altid lige logisk. Det er dog langt fra nok til at underminere en helt igennem fornøjelig skrækfilm – og heldigvis ender Insidious da også på en snigende ond note. Gisp.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der følger intet ekstramateriale med Blu-ray-udgivelsen udover filmen på dvd. Tamt. Til gengæld ser filmen virkelig godt ud, hvor de mange dystre scener står veldefinerede og ikke mindst med et lydspor, der effektivt sender lyde og det skræmmende score helt ind i marv og ben.

Originaltitel: Insidious, USA, 2010
Instruktion: James Wan
Medvirkende: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Andrew Astor, Lin Shaye, Leigh Whannell, Angus Sampson m.fl.
Spilletid: 104 timer
Udgiver: SF Film