Olm atmosfære i mennesketomt Detroit

Lige siden jeg blev skræmt godt og grundigt af instruktøren Brad Andersons Session 9 (med den fjollede danske titel Dødens hospital) og senere fascineret af den isnende The Machinist med en yderst udmagret Christian Bale, har jeg set frem til hans film. Med den postapokalyptiske Vanishing on 7th Street er han tilbage med et stemningsmættet gys. Desværre forløses filmens ellers skræmmende potentiale ikke.

En pludselig strømafbrydelse lægger Detroit i mørke. Mystikken breder sig, da det viser sig, at næsten alle mennesker er forsvundet ud i den blå luft. En lille håndfuld overlevende finder sammen i en bar, hvor en nødgenerator holder lyset tændt og de mystiske skyggevæsner, der synes at stå bag på afstand. Væsnerne ser ud til kun at kunne leve i mørket, så det er fatalt at strømmen rinder ud og dagene bliver kortere.

Der er flere gode ting at sige om Vanishing on 7th Street. Her er depressiv dommedagsstemning og Anderson forfalder ikke til billige ‘jump scares’, men tør dvæle ved den ubehagelige situation uden at give letkøbte forklaringer på de mærkelige væsner. Desværre er filmens karakterer ikke specielt interessante og skuespillernes præstationer ujævne – og det taber filmen meget pondus på.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN –>

Firkløveret der er strandet i den lille bar bliver aldrig for alvor nærværende og deres kamp for overlevelse derfor heller ikke videre medrivende. Det er et stort problem, da det netop er disse skæbner, man helst skulle holde med, mens mørket sniger sig ind på livet af dem.

Hverken en monotom Hayden Christensen eller en forskræmt Thandie Newton puster nævneværdigt liv i dramaet og forsøgene på at give filmen en smule eksistentialistisk kant. Heller ikke John Leguizamo eller drengen Jacob Latimore træder for alvor i karakter – Leguizamo gør dog et hæderligt forsøg, men manuskriptet giver ham ikke meget at arbejde med.

Anderson er dog ferm til at skabe billeder og olm atmosfære. Scenerne af et forladt Detroit og de mystiske skyggevæsners omklamrende kroppe er både fascinerende og skræmmende. Desværre kommer filmen bare aldrig op i gear og de medvirkende forbliver intetsigende. Men for sine billeder og stemningen samt som et utraditionelt postapokalyptisk gys er Vanishing on 7th Street et kig værd.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der medfølger intet ekstramateriale, hvilket er ret skuffende, for filmen er ude i andre lande og her med flere forskellige features. Billedet imponerer desværre heller ikke på denne Blu-ray-udgivelse og synes i flere mørke scener fladt. Til gengæld leveres der solide farver, flotte detaljer og gode nuancer. Lydsporet er langt bedre og sætter en virkelig god stemning, bl.a. med skræmmende hvislen og fine panoreringer.


Originaltitel: Vanishing on 7th Street, USA, 2010
Instruktion:
Brad Anderson
Medvirkende:
Hayden Christensen, Thandie Newton, John Leguizamo, Jacob Latimore m.fl.
Spilletid:
91 min.
Udgiver: SF Film