Atmosfæremættet rejse i anspændt monsterland

Ganske vist bærer filmen den bastante titel Monsters og udspiller sig i et Mexico invaderet af mystiske tentakel-besatte væsner fra rummet. Men de enorme monstre spiller en mindre rolle, mens det er den spændte atmosfære og forholdet mellem de to hovedpersoner, der fængslende bærer filmen gennem sit realistiske monsterland.

Vi dumper direkte ned i fortællingen, hvor Mexico på sjette år er invaderet af store væsner fra rummet og landet afskærmet med en enorm mur ved den amerikansk-mexicanske grænse. Fotografen Andrew jagter billeder af monstrene i den ’inficerede zone’, da han får til opgave at fragte sin chefs datter sikkert hjem til USA. De to indleder nu en spirende romance og farefuld færd gennem usikkert terræn.

Selvom filmen på coveret sammenlignes med invasions-succesen District 9, så er det to meget forskellige film. Fællestrækkene er mest åbenlyst den dokumentar-lignende æstetik og idéen om en ’karantæne-zone’. Men her er altså ikke tale om en fræsende pendant til den i øvrigt fremragende District 9. Monsters er et langt mere afdæmpet invasions-drama, som er fyldt med smukke billeder og forførende atmosfære.
KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN –>

Vi får bestemt de blæksprutte-lignende uhyrer at se, men i få og afmålte doser. De er blot en naturlig del af filmens univers, om end fremmedartede og mærkværdigt nok også smukke – men bruges altså ikke som et monster-gimmick i tide og utide. De fungerer snarere som en usædvanlig betingelse for at fortælle de to rejsendes historie.

Filmens dokumentariske æstetik bibringer desuden historien et fint nærvær og realisme, der går godt i spænd med Whitney Able og Scoot McNairy, der i hovedrollerne har en naturlig tilstedeværelse og kemi. Man får lyst til at følge dem ind i junglen, selvom turen er farlig – men også bjergtagende med sine naturbilleder og hvislende monstre i mørket.

Det er oplagt at se filmen som et billede på frygten for alt fremmed – trangen til at afmærke sit territorium og holde udefrakommende væk. I filmen billedliggjort ved monstrene og den enorme ’grænsemur’. Dette allegoriske lag var dog ikke hvad, der umiddelbart forførte mig, men derimod filmens lavmælte, atmosfæremættede og realistiske tone samt de to rejsende, der øjner en romance midt i mareridtet.

Ekstramateriale:
Blu-ray-udgivelsens billede står med flotte og mættede farver samt fine nuancer. Dog forekommer en smule blødhed og lidt digital støj i enkelte scener, men intet graverende. Lydsporet er bedre, hvor det medrivende og stemningstunge soundtrack af Jon Hopkins fint balanceres med lydeffekter og dialog.

Der medfølger en stak virkelig solidt og spændende ekstramateriale, hvor man kommer helt ind i hjertet af filmens produktion. Man finder en ’The Making of’ (55 min.), hvor man er med under optagelserne. Det er et virkelig interessant indblik i den lille og billige produktion, som stort set kun bestod af de to skuespillere, instruktøren Gareth Edwards, en lydmand og en klipper. Deres legende og dokumentaristiske arbejdsmetode er spændende at følge, bl.a. hvordan de sneg sig til at optage uden tilladelser og hvordan de brugte folk, der tilfældigvis boede, hvor de optog.

Man finder også en feature om filmens imponerende special effects (28 min.), der er lavet af Gareth selv. Det er bl.a. ret sjovt at se hvordan han leger sine effekter frem i badekaret på sit lille toilet. Herudover medfølger et udmærket telefon-interview med Garath (13 min.) og en interessant feature om klippearbejdet (23 min.) og udfordringerne ved den improvisatoriske tilgang til filmen. Slutteligt finder man et muntert kommentarspor med instruktøren og de to hovedrolleindehavere, som giver endnu mere indblik i filmen, idéerne bag og udfordringerne undervejs. Et virkelig godt ekstramateriale til en fascinerende film.


Originaltitel: Monsters, England, 2010
Instruktion:
Gareth Edwards
Medvirkende:
Whitney Able, Scoot McNairy m.fl.
Spilletid:
1 time 34 min.
Udgiver:
Scanbox